|
ДС разработвала земеделците николапетковисти дори в затвора ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Февруари 2023 18:11

alt

 

Държавна сигурност е продължила разработването на земеделците от разтурения от комунистическия режим през 1947 г. опозиционен НЗНС „Никола Петков“ дори и в затвора.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява оперативен план за подобрение работата по БЗНС (Н. Петков) в затвора гр. Търново за времето от 1 ноември до 31 декември 1950 г. на завеждащ служба „Въдворяване и затвори“ при окръжно управление ДС Горна Оряховица.

От документа става ясно, че ДС е продължила разработването на онези земеделци от опозиционния БЗНС „Никола Петков“, които са се намирали в затвора.

Събрани са агентурни донесения, че бившите николепетковиски се събирали на отделни групи и правили „вражески изказвания“.

От свижданията със своите близки се окуражавали и пускали слухове. ДС посочва, че по това време в затвора в Търново са се намирали общо 49 николепетковисти и членове на Земеделския младежки съюз (Сърбински), сред които и някои от лидерите им.

ДС е открила активна разработка на земеделците опозиционери под кодовото име „Гангстери“. Тя е срещу николапетковисти, които са били в затвора с неокончателни присъди.

Както е известно след ликвидирането на политическата опозиция през 1947 г. много от членовете на БЗНС „Никола Петков“ за въдворени в лагерите, а други за вкарани в комунистическите затвори.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов