|
ДС: Да засилим интеграцията с братските органи и с КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Февруари 2023 17:35

alt

 

През първата половина на 70-те години на ХХ век Политбюро на ЦК на БКП спуска задачи на различните ведомства и организации да се засили пропагандата и идеологическата работа, в резултат на което МВР-ДС набелязва серия от мероприятия за изпълнение на партийната повеля.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни Мероприятия на МВР за изпълнение протоколно решение №25 на Политбюро на ЦК на БКП от 19 януари 1974 г.

На първо място в МВР-ДС приемат, че е необходимо да засилят „интеграцията с братските органи за сигурност и преди всичко с КГБ в общата ни борба против идеологическата диверсия на противника“.

Планирани са периодични срещи по тази линия с „братските органи“ с „цел обмяна на опит“.

Репресивният апарат на БКП си поставя за задача да анализира „подривната дейност на идеологическите центрове на противника“, които работят срещу НРБ.

МВР-ДС си поставя за цел и да засили т. нар. активни мероприятия – тайни операции за дезинформация на противника, тоест западния свят.

ДС си въобразява, че може да организира „мероприятия за оказване политическо въздействие върху определени в капиталистическите и развиващите се страни“.

Като част от пропагандните мероприятия е съдействието на ДС за „популяризиране в капиталистическите страни на успехите на нашата социалистическа култура и изкуство“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов