|
Чуждите туристите питат: Вярно ли е, че България е сателит на СССР? ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 26 Февруари 2023 19:22

alt

 

„Имат ли хората в България собствени жилища? Могат ли да излизат страната? Има ли много милиция? Вярно ли е, е България е сателит на СССР и каква помощ получава от руснаците?“

Това са част от въпросите, които най-много са интересували западните пуристи, които са пристигали в България в през първата половина на 70-те години на ХХ век, когато БКП отдавна е утвърдила тоталитарен режим от съветски тип.

Свидетелствата за това как е възприема България от хората в свободния свят са запазени в архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Състоянието на оперативната работа по линия на туризма в Толбухински (Добрички, б.а.) окръг от 1973 г.

В него е посочено, че туризма в окръга датира от 1965 г., а през 1969 г. е открит курортен комплекс „Албена“ с 15 000 места.

Цитирана е статистика за 1972 г., когато през окръга са преминали с превозни средства 400 000 туристи от Източния блок и 62 000 от западните страни.

В почивните бази на окръга са почивали 145 000 души, от които 92 000 чужденци.

В комплекс „Албена“ най-многобройни са били туристите от ГДР – 23 000, следвани от Чехословакия – 22 000 туристи, СССР – 18 000, ФРГ – 14 000 и др.

Агентурната работа по линия на туризма в курортния комплекс „Албена“ е поверена на трима оперативни работници, а за градовете Балчик и Каварна отговарят двама районни оперативни работници.

„Съставът е крайно недостатъчен за една ефикасна контраразузнавателна дейност“, се подчертава в справката.

ДС отчита, че в активния летен сезон в окръга ще работят над 55 ресторанта и над 52 бара, както и 41 обменни пункта за валута.

В справката е посочено какви въпроси вълнуват чуждестранните туристи, както и са дадени конкретни примери.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов