|
ДС спускала контролирано на средствата за масова информация данни за престъпленията в соц икономиката ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 28 Февруари 2023 19:23

alt

„Централното информационно организационно управление и отдел „Пропаганда“ [на МВР-ДС] да организира обработката на получената информация [за престъпленията в социалистическата икономика] и в подходяща форма те да бъдат предоставени на ръководствата на средствата за масова информация за излъчване по радиото и телевизията или публикуване в ежедневния апарат“.

Това е един от елементите на контролираната от Държавна сигурност информация за престъпленията, извършвани в икономиката по времето та тоталитарния комунистически режим.

Свидетелството се съдържа в документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план относно: Мероприятията, които ще бъдат провеждани от органите на МВР за своевременно предоставяне информация на партийните, административните и стопанските органи за извършени престъпения в икономиката, както и даване гласност за тях в средствата за масова информация и разобличаване извършителите пред трудовите колективи.

Документът е от юни 1986 г. и е подписан от началника на Четвърто (икономическо) управление на ДС ген. Кирил Величков.

В плана се говори за своевременно пресичане на опитите за посегателства върху „социалистическата икономика, като: присвояване, кражби, измами, безстопанственост, разточителство на държавни средства, корупция валутни престъпления и незаконна търговия, спекула с дефицитни стоки“.

Указано е обаче след приключване на следствията по разкритите престъпления информацията до тях най-напред да бъде сведена на „партийните и стопански органи“, а не на медиите.

Наредено е в справките да се съобщават „всички факти, както за нарушителите, така и за техните съучастници, помагачи и подбудители, независимо от заеманите от тях длъжности“.

Очевидно дотогава режимът е криел тази информация, тъй като сред извършителите на подобни престъпления е имало и немалко партийни членове.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов