|
Напускат масово ТКЗС: Няма план, няма единодействие, липсва разяснителна работа ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Март 2023 20:17

alt

 

Комунистическата пропаганда в България е представяла влизането в ТКЗС като доброволен акт на ентусиазирани селяни и земеделци и нито дума е обелвала за това, че е имало стотици случаи на масово напускане на земеделските стопанства, създавани при насилственото отнемане на земята по съветски образец у нас.

Архивните документи на Държавна сигурност обаче са запазили свидетелства за тази съпротива срещу колективизацията, едно от които desebg.com публикува онлайн.

То представлява препис на доклад за състоянието на ТКЗС с. Луковица, Ломско, по повод напускането на някои членове на същото.

Документът на ДС - Лом е от октомври 1949 г. и е адресиран началника на Държавна сигурност – Враца, а копие е изпратено на секретаря на ОК на БКП – Лом.

В доклада на ДС е описан случай на масово напускане на ТКЗС в с. Луковица.

Става въпрос за 50 души от селото, които първо са се консултирали с адвокат, а след това с оформените от него документи са подали в Лом заявления за напускане на ТКЗС.

Както е посочено в документа на ДС причините за напускането са серия от слабости, допуснати от селсъвета „нередности“.

Сред тях са липсата на план за работа на ТКЗС-то, липсата на единодействие и колегиалност на стопанския съвет при взимане на решения, както и липса на всякаква разяснителна работа от страна на Управителния съвет.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов