|
Комунистическият режим произвеждал зенитни ракети „Стрела 2М“ от компоненти с изтекъл срок на годност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Август 2023 10:52

alt

 

От безхаберие и хронични проблеми с качеството по време на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия военно-промишленият комплекс е произвеждал цели партиди брак военни изделия, включително преносими зенитни ракети „Стрела 2М“.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Изказване на ген.-майор К. Величков, зам.-началник на Второ главно управление на ДС (ВГУ) и началник на Икономическото управление в рамките на ВГУ (през 1986 г. то е повишено в самостоятелно Четвърто икономическо управление на ДС, б.а.) пред разширеното заседание на Колегиума на МВР относно работата на ДС, народната милиция и противопожарната охрана за подпомагане развитието и защитата на икономиката.

Документът е от юни 1983 г. и в него са посочени редица слабости на плановата икономика на тоталитарния комунистически режим, включително корупция и брак при производство на важна продукция.

„Особена тревога будят получаваните сигнали за производство на некачествена продукция, която занижава боеспособността на въоръжените сили на държавите – участнички във Варшавския договор. Така например при производството на зенитната ракета „Стрела 2М“ се допусна влагането на топлинни глави с изтекъл гаранционен срок. При заготовката на редица детайли и военни изделия бракът е твърде голям и по същество цели партиди стават негодни. Най-лошото е, че тези и други случаи от подобен характер не са изолирани, а са рецидивни явления“, признава ген. Величков.

Той подчертава и проблемите при задграничните строително-монтажни и инженерингови дейности, които са се извършвали от различни български стопански организации.

„Трябва определено да кажем, че в нашите задгранични обекти се развиват негативни процеси и явления, на които ние трудно може да се противопоставим засега. А нанесените щети на народното стопанство в някои случаи възлизат на десетки милиони валутни левове“, посочва ген. Величков.

Той критикува и подбора на кадрите, които се изпращат на задгранични обекти.

„Нашите строително-монтажни, инженерно-технически работници са се прочули със своите кражби, разпуснатост, валутно-контрабандни афери и прочие“, допълва генералът.

Не е подмината и ширещата се корупция. „Корумпирани наши граждани все по-често нахално и безогледно искат от чуждите партньори комисионни, като съдбата на редица изгодни за страната сделки в големи размери се поставя в зависимост от личното облагодетелстване на тези наши специалисти“, заключава Величков.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов