|
БКП напълнила лагерите с бедни и средни трудещи се селски стопани ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Септември 2023 18:17

 

alt

 

През 1951 г., когато в страната хората по селата се надигат с бунтове срещу насилственото отнемане на земята и също така принудителното им вкарване в ТКЗС, тоталитарното управление на Българската комунистическа партия е напълнило лагерите с трудещи се бедни и средно имотни селскостопански работници.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява предложение относно: Освобождаване от ТВО трудещи се елементи.

Документът от 1951 г. е адресиран до Централния комитет на БКП и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

В предложението се посочва, че в трудово-възпитателните общежития (ТВО) „Белене“ и „Ножарево“ са били въдворени за различни срокове бивши активни членове на разтурената от властта през 1947 г. опозиционна партия „Никола Петков“ (тогава нейният лидер е ликвидиран физически след скалъпен съдебен процес, б.а.).

Заради селските бунтове през 1951 г. обаче министър Цанков признава, че репресивният апарат на БКП е изпратил без съд и присъда в лагерите превантивно нови групи селяни, за които „имаме сведения и предполагаме, че може да предприемат враждебни действия“.

МВР-ДС се опитало да подбере „предимно класово чужди елементи“, но се оправдава, че този принцип не е могъл да бъде спазен напълно.

По тази причина в лагерите са се озовали „немалка част трудещи се селяни, предимно средни и незначителна част бедни селяни, които имаха известна враждебна дейност“.

Министърът посочва пред ЦК на БКП, че задържането в лагерите на „трудещи се елементи“ е нецелесъобразно“.

Той прави предложение по повод „националния празник 9-ти септември да бъдат освободени от ТВО всички бедни и средни селяни, и други трудещи се елементи“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и лагерът „Белене“, издание на Комисията по досиетата, 2023 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов