|
Федерацията по футбол при соца: Корупция в особено големи размери, финансови и служебни злоупотреби ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Ноември 2023 15:43

alt

 

Не е тайна корупцията в България и в частност в българския футбол, макар сегашното компрометирано ръководство на БФС отрича това.

Корупцията, финансовите и служебните злоупотреби обаче не са от вчера. Архивите на Държавна сигурност отпреди 1989 г. са доказателство, че и по време на „развития социализъм“ тези негативни явления са били добре „развити“.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от тези архивни материали. Той представлява строго секретна докладна записка до началника на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия от полк. Тодор Козловски, началник на отдел в Главно следствено управление (ГСУ) на МВР-ДС.

Документът е от 1984 г. и се отнася до воденото от ГСУ следствено дело на служители от тогавашната Българска федерация по футбол.

Разследвани са бившият шеф на БФФ Димитър Николов, член на БКП, Дочо Нанов – бивш завеждащ отдела „Международни връзки“ във федерацията, също член на БКП и Атанас Хаджийски, служител във въпросния отдел, безпартиен.

В строго секретната докладна се говори за „корупция в особено големи размери, валутни нарушения и злоупотреби със служебно положение“.

„Наличните данни за корупция във вътрешното първенство и безпринципната намеса на Николов, който е предрешавал много срещи с помощта на футболни съдии“, се посочва с докладната.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов