|
Унищожителен документ: Комунистическият режим незаконно е въдворявал в лагерите дори ученици ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Събота, 12 Декември 2015 18:00

alt
Управлението на БКП е допуснало груби нарушения на Конституцията и законите, като чрез своя репресивен апарат Държавна сигурност е въдворявало в комунистическите концлагери незаконно граждани. Това установява Главна прокуратура на НРБ, която заради драстичните нарушения е принудена да изпрати поверителен доклад до министър-председателя Васил Коларов в края на 1949 г.

Сайтът desebg.com публикува онлайн този рядък архивен документ, уличаващ в беззаконие и престъпления комунистическия режим.

На 7 страници Главна прокуратура е изложила факти и подробности за безконтролните действия на Държавна сигурност, която е извършвала множество въдворявания без заповед на министъра на вътрешните работи и главния прокурор в лагерите „Богданов дол”, „Белене” и „Ножарево”.

След като близки и родственици са се осмелили да се жалват незаконните действия на ДС прокуратурата е извършила проверка и е установила, че без решения са въдворени 60 души. Сред изпратените по лагерите дори има и ученици, въдворени още през 1948 г.

„Акциите по чистката в София на противонародни елементи по пътя на въдворяването засегнаха много невинни трудещи се граждани, каквито благодарение на намесата на Главната прокуратура бяха върнати обратно повече от 150 души”, се посочва в поверителния доклад до премиера.

Държавното обвинение е отбелязало, че нееднократно е обръщало внимание на министъра на вътрешните работи, че е недопустимо въдворяването в ТВО на лица, за „които няма обвинителен материал”.

Прокуратурата е подчертала, че тези практика е в нарушение на Конституцията и Закона за народната милиция.

В документа също така е посочено, че са налице случаи, при които е установено незаконното въдворяване на хора, чието местонахождение обаче е останало неизвестно поради отказа на Държавна сигурност да представи информация.

Във втората част на доклада са представени скандални факти за безцеремонното отношение на МВР-ДС по изселването на българи, включително и отказ да се спазят указанията на самата прокуратура. Тази част показателно е озаглавена „Извращения на законността при изселванията”. В нея са коментирани и отделни драстични примери на разправа от страна на режима.

Интересното е, че Главната прокуратурата е адресирала доклада си до министър-председателя Васил Коларов, чието правителство със секретно решение през април същата тази 1949 г. създава на остров "Персин" най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим в България - "Белене".

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов