|
Специалните дела на прокуратурата при социализма са били за бягствата на Запад ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Неделя, 14 Януари 2018 23:24

alt
Специалните дела, които прокуратурата е наблюдавала по време на социализма, са били за бягствата на български и чужди граждани от социалистическия лагер в посока Западна Европа и САЩ.

Това разкрива поверителен доклад от главния прокурор на НРБ за дейността на прокуратурата през 1964 г. по специалните дела, който desebg.com публикува онлайн.

Документът е подписан от зам.-главния прокурор ген. Димитър Капитанов (по това време главен прокурор е Иван Вачков, б.а.).

През 1964 г. прокуратурата е осъществила надзор по 220 дела на следствения отдел на Комитета за Държавна сигурност и на следователите при окръжните управления на МВР, по които са привлечени 442 лица.

През цялата 1964 г. са задържани общо 542 лица, а с мярка 24 или 48 часа за филтрация и предупреждение – 353 души.

Най-големия брой дела, по които са произнесени осъдителни присъди са за бягство или приготовление за бягство – общо 170.

Представена е статистика, която показва, че предходните години са осъдени повече бегълци, като през 1959 г. те са 379 души.

„С укрепването на народната власт и социалистическия строй, и превъзпитанието на народа, врагът се изолира и вражеските прояви намаляват, но все още има такива”, се посочва в поверителния доклад.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и следствието 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов