|
Бъдещ патриарх, арестуван по „народния съд” ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Май 2018 22:17

alt
По лъжливи обвинения след 9 септември 1944 г. комунистическият режим арестува митрополит Кирил, един от спасителите на българските евреи и бъдещ патриарх на Българската православна църква, след като през 1953 г. е възстановена Българската патриаршия.

Той е държан няколко месеца в ареста, но е освободен, след като до народния обвинител пишат различни институции, за да се застъпят за митрополит Кирил, разкрива архивен документ на „народния съд”, който desebg.com публикува онлайн.

В него главният народен обвинител Георги Петров сваля обвиненията, е посочено, че Кирил е подписал изложение от Св. синод до правителството, в което се говорило за „шумкарство”, дело на млади хора с леви хора – явление на болно време.

В същото изложение е посочено, че следва политика на „неутралитет” и на всяка цена да се запазят отношенията ни със Съветска Русия.

Според главният народен обвинител това изложение не можело да се прецени като „фашистка проява”.

Той отбелязва и големия брой изложения, писма и телеграми, включително и от Областния съвет на Отечествения фронт, изпратени до „народния съд” в защита на митрополит Кирил.

През май 1938 г. Кирил е избран за Пловдивски митрополит. През 1943 г. е една от основните фигури, обявили се против депортирането на пловдивските евреи и ги взима под своя закрила.

През 1953 г. е избран за патриарх, какъвто остава до смъртта си през 1974 г.

През 2000 г. е провъзгласен от еврейската организация „Яд Вашем“ за „праведник на народите“ за спасяването на българските евреи от нацистките концентрационни лагери.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията” – Българската православна църква 1944-1991, том 1, на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов