|
Председателят на Върховния съд донася на Червенков ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Май 2018 21:52

alt

Уникален документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн, разкрива сляпата подчиненост на съда по времето на тоталитарния комунистически режим на бившето партийно ръководство на БКП.

Той представлява писмо на председателя на Върховния съд Борис Лозанов и член на БКП до генералния секретар на компартията Вълков Червенков от януари 1952 г.

Това е две години след съдебният процес срещу бившия вицепремиер Трайчо Костов, който през декември 1949 г. е осъден на смърт и обеден.

В писмото си Борис Лозанов припомня на Червенков, че именно той е ръководил съдебния процес срещу Костов и че е получил „ценни указания” от Васил Коларов и самия Червенков за „успешно изпълнение на поставената задача”.

Писмото обаче на Лозанов до Червенков се отнася до важен момент от разпита на Тройчо Костов в зала. Председателят на Върховния съд разказва, че по време на заседанието на него са подавани множество листчета, някои от които подписани от името на „ЦК”.

Чуждите кореспонденти обаче забелязали тази зависимост на съда и председателят се принудил да прекратил заседанието.  

В същото време обаче той разкрива указанията, дадени от партията как Върховния съд да гледа делото срещу партийните кадри Петко Кунин и др.

Лозанов признава, че и двата процеса – срещу Трайчо Костов и Петко Кунин – са политически процеси.

Второто дело вместо да бъде предадено на Държавна сигурност дълго време е било в дома на зам.-председателя на Върховния съд Найден Райчев.

Документът е включен в разширеното документално издание на сборника „ Държавна сигурност и „врага с партиен билет” 1944-1991 на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов