|
Държавна сигурност въдворявала в концлагерите в грубо нарушение на законите и Конституцията ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Ноември 2022 15:08

alt

 

Органите на МВР, в това число и Държавна сигурност за извършвали въдворяванията без съд и присъда в концлагери в грубо нарушение на законите и Конституцията на НРБ.

Такова заключение е направила Главна прокуратурата на НРБ през 1949 г. в подробно поверително писмо до тогавашния министър-председател Васил Коларов, препис от което desebg.com публикува онлайн.

Главна прокуратура е посочила, че в стремежа към укрепване на отечественофронтовския режим властта е изискала строго спазване на законността от всички държавни служители – от министъра до милиционер.

„Обаче някои от органите на министерството на вътрешните работи не взимат акт от директивите на правителствената декларация и решенията на Юлския пленум и допускат грубо нарушение на Конституцията и законите на страната“, е записано в изложението, подписано от тогавашния главен прокурор.

Пред министър-председателят Коларов той подчертава, че счита за необходимо да го информира за „грубите нарушения на законността, които органите на МВР допускат в областта на въдворяването и изселването“.

Пред премиера е разкрито, че отделни органи на Държавна сигурност въдворяват без заповед на министерството и съгласието на главния прокурор в лагерите „Богданов дол“, „Белене“ и „Ножарево“.

При прокурорски проверки в резултат на подадени сигнали от граждани е установено, че 60 души са въдворени незаконно, като сред тях има и ученици.

Главната прокуратура признава, че при чистката на МВР през февруари 1949 г. на „противонародни елементи“ са засегнати „много невинни трудещи се граждани“.

След намесата на прокуратурата от лагерите са върнати 150 души. Държавното обвинение отбелязва, че многократно е искало от министъра на вътрешните работи да преустанови практиката да се извършват въдворявания без доказателствен материал, но той си останал само с обещанията.

Цитиран е и пример за арестуването без разрешение от прокуратурата на син на член на БКП, който е излежал присъда и веднага след това е повторно арестуван и въдворен, като ДС не е посочила точно в кой лагер.

Управлението на ТВО (лагерите, б.а.) постоянно допускало престояване на въдворени в лагерите в сроковете от 1 до 6 месеца.

В документа са посочени и „най-груби произволи и безобразия“ при изследванията.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов