|
Други
„Да не допуснем тия религиозни фанатици да се превърнат в „пета колона“ на империалистическия лагер“ ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Април 2024 18:33

alt

 

Четири години преди да нанесе своя репресивен удар срещу католическата църква в България през 1952 г. комунистическият режим е гледал на католическото духовенство като на религиозни фанатици, които могат да се превърнат в „пета колона“ на „империалистическия лагер“.

Това става ясно от документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява докладна записка от Д. Илиев, пълномощен министър в Министерството на външните работи до министър-председателя Георги Димитров.

Документът е от април 1948 г. и дава представа за начина, по който е възприемана католическата църква от тоталитарното управление на БКП.

В докладната е посочено, че пълномощният министър докладва на Димитров съгласно неговите лични инструкции. Към МВнР по това време е действала Дирекцията по вероизповеданията.

продължава>
 
Арестували над 100 граждани като английски шпиони, а после ги пратили в лагер ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Март 2024 16:59

alt

 

Масовият терор и безпочвените обвинения по време на комунистическия режим са превърнати в обичайна практика, а свидетелства за това се съдържат в хиляди документи на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност.

Desebg.com публикува един от тези документи онлайн. Той представлява писмо на Петричката околийска дружба на БЗНС, подписано от нейния председател и секретар от 3 юни 1946 г., адресирано до председателя на БЗНС по това време Никола Петков.

В него са изложени подробности за масовия арест на над 100 граждани от Петричко на 8 ноември 1945 г., обвинени в „някаква английска шпионска мрежа“.

Всички са държани в участъци и затвори до февруари 1946 г., когато са освободени с решение на прокуратурата.

Сред задържаните са двама земеделци – Ангел Лозанов, председател и Димитър Манафов, секретар на дружбата на БЗНС в село Елешница.

продължава>
 
Прокуратурата за престъпността при соца: Голям е броят на тежките икономически престъпления, много остават неразкрити ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Май 2022 14:20

alt

 

„В сферата на икономиката продължават да се извършват голям брой тежки престъпления. Сравнително голям е делът на неразкритите стопански престъпления“.

Това признават главният прокурор Иван Вачков, министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и министърът на финансите Белчо Белчев през 1977 г. в подписан от тях общ документ, посветен на проблемите с престъпността по време на тоталитарното управление на БКП.

Документът представлява писмо до началниците на окръжните управления на МВР-ДС, до директорите на окръжните дирекции за държавен финансов контрол и до софийския градски и окръжни прокурори от 1977 г., който desebg.com публикува онлайн.

продължава>
 
Терорът е повсеместен. Целият прокурорски надзор е от комунисти ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Май 2022 18:43

alt

 

„Страната се намира в сериозно положение по причина на увеличаващия се терор, упражняван от управлението на Отечествения фронт, ръководен от комунистическата партия“.

Това се посочва в окръжно на Българската работническа социалдемократическа партия от 1946 г., което част от документите на организацията, които Държавна сигурност е събирала, за да следи политическите опоненти на БКП.

В документа, който е запазен в архивите на ДС, и който desebg.com публикува онлайн, се подчертава, че терорът е обхванал цялото население.

продължава>
 
Убиваш земеделец и ставаш депутат от комунистите ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 07 Януари 2022 23:20

alt

 

Убиваш земеделец и ставаш депутат от комунистическата партия. Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява писмо до Никола Петков, секретар на опозиционния БЗНС от 1946 г.

Негов автор е местен земеделски ръководител от Хасково, а повод за написаното е отслужването на панихида на убит Димитър Миловенски, секретар на околийска дружба на БЗНС – Никола Петков в с. Рила, Дупнишко.

В писмото се посочва, че убийците са членове на БРП (к), като един от тях е станал народен представител, а другите трима са на свобода. Отправена

е покана за присъствие на панихидата.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 1 от 7
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов