|
Терорът е повсеместен. Целият прокурорски надзор е от комунисти ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Май 2022 18:43

alt

 

„Страната се намира в сериозно положение по причина на увеличаващия се терор, упражняван от управлението на Отечествения фронт, ръководен от комунистическата партия“.

Това се посочва в окръжно на Българската работническа социалдемократическа партия от 1946 г., което част от документите на организацията, които Държавна сигурност е събирала, за да следи политическите опоненти на БКП.

В документа, който е запазен в архивите на ДС, и който desebg.com публикува онлайн, се подчертава, че терорът е обхванал цялото население.

Той е бил особено чувствителен за хората от политическата опозиция – за членовете и поддръжниците на социалдемократическата (в документа погрешно е изписано социалистическа, б.а.) и земеделската партия (БЗНС, опозиционен, б.а.).

Отбелязано е, че на практика не била възможна никаква проява на тези две опозиционни партии. Те са лишени от своите клубове, а всяко тяхно събрание е атакувано.

Посочено е, че от два месеца водачът на социалдемократите Кръстьо Пастухов се намира в затвора без присъда заради статия, написана против комунистическата партия.

„Много от привържениците на земеделската и социалдемократическата партии се намират в концентрационните лагери и в затворите без присъди по простата причина, че изказват своето опозиционно настроение спрямо управление“, се казва в документа.

„Най-важните постове на правната администрация са заети от членове на комунистическата партия и целият прокурорски надзор са комунисти. Процеси без основа са скроени против привърженици на опозицията“, е подчертано още в него.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов