|
Прокуратурата за престъпността при соца: Голям е броят на тежките икономически престъпления, много остават неразкрити ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Май 2022 14:20

alt

 

„В сферата на икономиката продължават да се извършват голям брой тежки престъпления. Сравнително голям е делът на неразкритите стопански престъпления“.

Това признават главният прокурор Иван Вачков, министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и министърът на финансите Белчо Белчев през 1977 г. в подписан от тях общ документ, посветен на проблемите с престъпността по време на тоталитарното управление на БКП.

Документът представлява писмо до началниците на окръжните управления на МВР-ДС, до директорите на окръжните дирекции за държавен финансов контрол и до софийския градски и окръжни прокурори от 1977 г., който desebg.com публикува онлайн.

В него е посочено, че са „разкрити крупни присвоителни и валутни престъпления“.

Постигнати са и резултати при разкриване и разследване на невярно документиране на стопански резултати.

„Резултатите обаче все още не съответстват на повишените изисквания, произтичащи от партийните документи“, признават двамата ключови министри и главният прокурор.

„Крупните и групови присвоявания, проявите на безстопанственост, невярно документиране на стопанските резултати, произвеждането на недоброкачествена продукция и сключването на неизгодни сделки, вземат все по-широки размери, а в редица случаи остават неразкрити“, е подчертано в документа.

„Тези факти показват, че проблемът за решително настъпление срещу стопанската престъпност и другите правонарушения в икономиката не е решен до край“, се казва с писмото.

В него са изброени множество хронични проблеми в дейността на МВР, дължания финансов контрол и държавното обвинение.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов