|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Символи
Започна демонтажът на металната конструкция на паметника пред НДК ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Символи
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Август 2012 18:56

Столичната община започна днес демонтажа на разпадащата се метална конструкция на паметникът „1300 години България” пред НДК.

„След обществено обсъждане той ще се трансформира с нова визия, съобразена със сегашното време”, заяви архитект Влади Калинов, началник на контрол по строителството в Столичната община, по Би Ти Ви.

Общината планира да премахне метални конструкции в горната част, което е около една трета от съоръжението. Ще бъдат свалени и стомано-бетонните панели от източната част на паметника.

По думите на Калинов, след като се махнат опасните елементи, авторът на паметника от епохата на комунизма скулпторът Валентин Старчев, ще направи нов проект. Идеята е паметникът да се превърне в нещо, „което да радва хората и те да се спокойни, когато минават покрай него”.

.
продължава>
 
Демонтират металния соцскелет пред НДК ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Символи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 07 Август 2012 10:42

Един от символите на социализма – паметника "13 века България", който от години грози пространството пред НДК и в момента представлява един грозен метален скелет, ще бъде демонтиран.

Това съобщи главният архитект на столицата Петър Диков. По думите му премахването на тоновете метална конструкция ще започне още през тази седмица, а сваленият метал ще отиде за вторични суровини. Свалянето на металните отломки от паметника ще струва над 70 000 лева.

По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.  Демонтажът на конструкцията се предвижда да приключи до края на лятото. Той ще върви успоредно с ремонта на подлеза на НДК, който ще свързва новата отсечка на софийското метро.

От години паметникът се е превърнал в призрак от времето на соца. Той е ограден от метална ограда, изрисувана с множество графити. Мястото освен за игри се използва и от бездомници за подслон, както и за открита тоалетна.

.
продължава>
 
Петолъчката – от върха на Партийния дом до музея ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Символи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 30 Септември 2011 20:06

В открития наскоро Музей на социалистическото (тоталитарно) изкуство има един експонат, под който няма изписано авторство.

И това е така, защото той не е произведение на изкуството, а символ, най-яркия символ, но не са социализма или социалистическото изкуство, а на комунизма – петолъчката.

Точно този експонат най-точно илюстрира натрапения от Кремъл комунистически тоталитарен режим, който българите преживяха след смазване на опозицията през 1947 г. до рухването на Берлинската стена през ноември 1989 г.

Петолъчката (червената звезда) е символ на комунистическото движение – символизира петте континента на Земята. Освен това  червената петолъчка е емблема на Червената армия (1920).

Тя  се намира върху повечето флаговете и гербовете на СССР, а след това влиза в оборот и в останалите комунистически режими. В Народна република България червената петолъчна е утвърдена като символ на комунистическото управление в герба на НРБ от 1948 г. И е неизменно там до рухването на комунизма.

 

Петолъчката на Партийния дом

Петолъчката, която днес може да се види в Музея на социалистическото (тоталитарно) изкуство, се извисява над Партийния дом – сградата на Централния комитет на БКП (днес сграда на Народното събрание на пл. „Княз Александър І”.

.
продължава>
 


FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
komdos
Декомунизация
Христо Христов