|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Петолъчката – от върха на Партийния дом до музея ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Символи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 30 Септември 2011 20:06

В открития наскоро Музей на социалистическото (тоталитарно) изкуство има един експонат, под който няма изписано авторство.

И това е така, защото той не е произведение на изкуството, а символ, най-яркия символ, но не са социализма или социалистическото изкуство, а на комунизма – петолъчката.

Точно този експонат най-точно илюстрира натрапения от Кремъл комунистически тоталитарен режим, който българите преживяха след смазване на опозицията през 1947 г. до рухването на Берлинската стена през ноември 1989 г.

Петолъчката (червената звезда) е символ на комунистическото движение – символизира петте континента на Земята. Освен това  червената петолъчка е емблема на Червената армия (1920).

Тя  се намира върху повечето флаговете и гербовете на СССР, а след това влиза в оборот и в останалите комунистически режими. В Народна република България червената петолъчна е утвърдена като символ на комунистическото управление в герба на НРБ от 1948 г. И е неизменно там до рухването на комунизма.

 

Петолъчката на Партийния дом

Петолъчката, която днес може да се види в Музея на социалистическото (тоталитарно) изкуство, се извисява над Партийния дом – сградата на Централния комитет на БКП (днес сграда на Народното събрание на пл. „Княз Александър І”.

.

 

С решение 648 от 25 юли 1984 г. Секретариатът на ЦК на БКП одобрява идеята да се извърши проектиране и преустройство на петолъчната звезда на кулата по подобие на рубинената звезда на кулата на Кремъл в Москва. Външно-търговската организация „Техноимпортекспорт” осъществява покупката, доставката и монтажа на рубинената звезда. Тя е изработена от синтетичен рубин. Диаметърът й е 3 метра.

Условието на Москва е тя да бъде по-малка от съветската. Златното покритие на рубинената звезда е направено в в завод „Комуна” в Сопот. 3700 вата е мощността на лампите, които денонощно са осветявали петолъчката.

 

След падането на комунизма

След 10 ноември 1989 г. рубинената петолъчка е обект на огромно обществено недоволство за присъствието й върху цитаделата на БКП
През горещото лято на 1990 г. младежът Пламен Станчев обявява, че ще се самозапали, ако не бъде свалена от Партийния дом.

На 21 август 1990 г. основните политически сили в парламента приемат декларация за премахване на нетрадицинните политически символи от обществените сгради, знамена и химни.

Така се стига до демонтирането на петолъчката. Тя е свалена на 4 октомври 1990 г. с помощта на хеликоптер и специалисти от столичната фирма "Обществено строителство".

Първият опит, започнал в 7 ч. сутринта е неуспешен. Няколко часа по-късно, при вотрия опит, тя е свалена.

Символът на комунизма години наред събира прах и ръжда в двора на Централната софийска баня, където се намира общинско предприятие „Стара София”.

До септември 2011 г., когато петолъчката е преместена в Музея на социалистическото (тоталитарно) изкуство.

При създаването на сайта Държавна сигурност.com основателят му Христо Христов избира за визуалното оформление на рубриката „Виртуален музей на българския комунизъм” именно фотография, запечатила  момента на свалянето на петолъчката от бившия Партиен дом.

Кадър от свалянето на петолъчката през 1990 г. може да бъде видян и във филма на Христо Христов "Досиетата "Скитник".

 

Коментари 

 
0 #8 svetlan 2012-10-01 18:34
Радославе ,това са действително интересни подробности за звездата на комунистическат а сган,спор няма.... Но е много по-наложително да се подансят такива подробности за смата сган.Нали се досещаш,че тя не е изчезнала-комунистите ен са отишли в Сибир,не са емигрирали на Запад,не са се оттеглики в забвения,не всичии са по вилите си и излезли в пенсия. Те са си тук,пак са съшите и пак съсипват народа и държавата. Пмолих Уважаемия Г-н Хрситов да отвори тема за местонахождение то на българската комунистическа сган,но той не реагира,явно не иска,няма време ,или просто не му е интересна локацията на тези същества. Иначе написа цяла книга за техните фирми в чужбина и то много добра книга...Ти имаш ли информация къде са тези "симпатяги",все ще трябв ада са някъде,все нещо правят,все нещо строят. Те съвсем не са мързеливи и са винаги вкарак с времето.
 
 
+4 #7 svetlan 2012-09-28 15:35
E,сега убедихте ли се г-жа Стоянова за какво говоря-декомунизация у нас няма,няма и да има.Защо ли?-ми защото се "провежда" от комунистите.
Вие добре говорите за петолъчките,ами за паметниците кой да говори.

Г-н Христов го няма от известно време,дано се е задълбал някъде по архивите и ни зарадва с нови стари документи.Чакаме с нетърпение.
 
 
+5 #6 Tani_Stoyanova 2012-09-28 09:35
Днес комунистически петолъчки са останали и по цялата фасада на Полиграфически комбинат, а портрет на Г.Димитров до неотдавна беше изложен в кафенето на горния етаж, после не е чудно защо състоянието на печатните издания не се е променило, а оттам и защо то не е дало необходимото влияние, а има застой и в други сфери на обществения живот.
 
 
0 #5 radoslav.parvanov 2012-09-25 18:12
Едно малко видео сглобено от мен по въпроса със звездата

www.youtube.com/.../
 
 
+1 #4 radoslav.parvanov 2012-09-25 18:08
Правих лично изследване по темата и установих. Тази звезда в соц. музея е първата, тя е обикновена със стъкло, което е нещо като точно копие на рубин, тези които са учили силикати знаят как става, нещо от злато вода, електролиза и стъклото става рубинено червено - руска технология. На Бузлуджа е същото, както и на втората звезда, която виждате на снимката тя е новата и наистина е изчезнала за пред хората. Свалена е закарана е в Богров в някакъв хангар. Там е държана под секретност. Доста голяма е била, по-ценното в нея е златото. Лайсните са били златни, а позлатена е била основата, която е била "набучена" в Партийния дом. Малко по-късно е разглобена, лайсните са изкупени от БНБ, а стъклото начупено и служителите по онова време са си събрали пробички от него. Тя е правена също в СССР и е доста скъпа, скоро гледах документ за нея. По-голяма е мисля от Кремълската но като изпълнение е същата.
 
 
+8 #3 Kuranov 2011-10-04 08:37
Този паметник с петолъчка и имена на "борци против фашизма и капитализма",в двора на СУ е илюстрация за недостатъчните промени в България.Тази сграда на бул.Др.Цаков е строена през 1928г.по проект на арх.Г.Овчаров с финансова помощ на фондация Рокфелер(все крупни капиталисти).Двигател на проекта за създаване и построяване на Агрономическия факултет е големият български учен, проф.Димитър Атанасов(агроно м,учен,министър ).След 1944г.той е репресиран-уволнен,отнети са му научните звания,изселен, имуществото му е конфискувано,вс ичко това е описано в книгата"Когато вече не мълчим" на дъщеря му,Елена Атанасова.Този паметник е поставен през 60те години.Сега в сградата се помещава Биологическия факултет на СУ.Всеки ден студентите и преподавателите минават през централния вход и виждат паметника с петолъчката,но никой от тях не знае кой е построил тази прекрасна сграда.Проф.Димитър Атанасов е забравен.Този паметник трябва да отиде в Музея на тоталитарното изкуство(ако въобще той представлява някакво изкуство).Когато паметта е изтрита, всеки може да прави каквото иска,това се случва в България.
 
 
+5 #2 svetlan 2011-10-03 23:08
"Явно висшите учебни заведения не са декомунизирани"- Кюранов


Нищо не е декомунизрано,щ ом като комунистите управляват държавата и навсякъде еосеяно с паметноци на комунисти-терористи и съветските окупатори.

Вземете само сл. пасаж от текста:"И това е така, защото той не е произведение на изкуството, а символ, най-яркия символ, но не на социализма или социалистическо то изкуство, а на комунизма – петолъчката."

Пълна измама-петолъчката била символ на комунизма,ама не на социализма. А социализъм и комунизъм са една и съща лъжа и диктатура,казан а с две различни думи. каква е разликата между болшевик и комунист? Никаква,разбира се.
 
 
+9 #1 Kuranov 2011-10-03 19:38
Петолъчки има в цяла България,на бул.Драган Цанков,на две крачки от Радио София,в двора на СУ(Биологически я факултет)има голям камък с петолъчка и имената на борци против"фашизма"в България.Явно висшите учебни заведения не са декомунизирани.Няма ли някой журналист да разнищи този паметник?
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов