|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Демонтират металния соцскелет пред НДК ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Символи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 07 Август 2012 10:42

Един от символите на социализма – паметника "13 века България", който от години грози пространството пред НДК и в момента представлява един грозен метален скелет, ще бъде демонтиран.

Това съобщи главният архитект на столицата Петър Диков. По думите му премахването на тоновете метална конструкция ще започне още през тази седмица, а сваленият метал ще отиде за вторични суровини. Свалянето на металните отломки от паметника ще струва над 70 000 лева.

По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.  Демонтажът на конструкцията се предвижда да приключи до края на лятото. Той ще върви успоредно с ремонта на подлеза на НДК, който ще свързва новата отсечка на софийското метро.

От години паметникът се е превърнал в призрак от времето на соца. Той е ограден от метална ограда, изрисувана с множество графити. Мястото освен за игри се използва и от бездомници за подслон, както и за открита тоалетна.

.

След премахването на металната конструкция и обезопасяването на монумента, Столична община възнамерява да направи допитване на столичани за това какво да прави от там нататък – дали да бъде премахнат напълно, или преобразен.

Възможно е и общината да потърси помощ от архитекти, художници и дизайнери, които да предложат интересни варианти за пространството пред НДК.
Паметникът "13 века България" е издигнат през 1981 г. по искане на дъщерята на Живков Людмила Живкова.

Проучване на сдружение „Архитекти за София” наскоро показа, че 90 процента от столичаните искат паметникът пред НДК да бъде премахнат, а 9 на сто от останалите 10 процента искат да го ползват за стена за катерене.

 

Коментари 

 
-2 #2 svetlan 2012-08-08 16:59
"Един от символите на социализма – паметника "13 века България"-Христо Христов


Уважаеми Г-н Христов,предпол агам,че тези думи са Ваши,затoва се обръщам лично към Вас и тези ,които мислят като Вас.

В НРБ никога не е имало социализъм,пора ди простата причина,че неговия принцип никога не беше реализран и не бше изпълнено нито едно от Конгресните решения на нито един Конгрес на БКП за построяване на "социалистическо общество" и "социаистически метод на производството".
За какъв "социализъм" говорите тогава? При това,паметника е построен не по повод на комунистическат а диктатура. Да,той е [censored],безс тойностен,няма художествена ценост,но няма нищо общо с никакъв социализъм,защо то СОЦИАЛИЗМА НЕ БЕШЕ ПОСТРОЕН. Това го доказвате и самия Вие,пускайки запис на Генералния секретар на БКП,Тодор Живков,който каза,.."другари не трябва да се заблуждаваме,со циализма е едно недоносче". Щом като такъв високопоставен комунист и диктатор казва,че социализма не е бил роден,значи не го е имало в живота.

Нали все говорите за "младите поколения",какво ще причетат след години,че в България е имало 'социлаизъм'.Ама моля Ви се....
Не,съвсем не е имало НИКАКЪВ СОЦИАЛИЗЪМ. Защото не може да има и защото никъде по света няма и няма да има НИКАКЪВ СОЦИАЛИЗЪМ. Бъдете малко по-прецизен,ако обичате.

Вие все се сърдите,когато се отправят някои препоръки към Ва ,или несъгласия. както много хора се учим от Вас и Ви четем,учете се и Вие. Не може един човек всичко д азнае,нали...
 
 
+3 #1 Kuranov 2012-08-08 16:24
Надявам се този отвратителен паметник да се демонтира,докат о не е убил някое дете или минунач!Къде е старият паметник на героите от войните,нека се върне обратно!Валенти н Старчев не беше ли женен за племеница на Тодор Живков?Това семейство нанесе много вреди и доста се облажи от властта,мисля,ч е хонорара от паметника беше баснословен за онова време -100 000 лв.!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов