|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Осветяване на филиалите на КГБ и ГРУ ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Декември 2012 17:59

Във вторник парламентът отмени прословутия  параграф 12, известен като една от малкото забрани в закона за досиетата за огласяване на сътрудниците на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА на ръководни постове в двете съвременни разузнавателни служби на България – Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (военното разузнаване). НРС е наследник на Първо главно управление на ДС, а втората на РУ-ГЩ по времето на комунизма.

Колкото и да е учудващо голяма част от българските медии пропуснаха тази новина. По ирония на съдбата точно преди шест години пред парламента широко беше отразено от медиите огромното гражданското недоволство срещу опъването на чадъра с параграф 12 върху сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в двете съвременни разузнавания на България. Въпреки това тройната коалиция наложи забраната с обяснението, че така се опазва националната сигурност. Тогава подписката срещу параграф 12 на журналисти, общественици, социолози пред Народното събрание беше подкрепена от формалния лидер на все още прохождащата партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

.

 

Днес, шест години по-късно, именно с решаващите гласове на парламентарната група на ГЕРБ депутатите свиха чадъра над специалните разузнавателни служби. Без разбира се БСП, чиито депутати на пожар се опитаха да бранят кадрите от епохата на комунизма в НРС и военното разузнаване.

Толкова ли е опасно огласяването на имената на онези служители, които до 10 ноември са се клели в безпределна вярност на БКП и СССР, а след това през годините на прехода, а и със сигурност към момента са им поверени ръководни постове в двете разузнавателни служби?

Предупрежденията от този род, звучат обикновено като заплаха и сме ги чували още в края на 90-те години, когато бяха направени първите плахи опити за отварянето на досиетата. Нищо подобно не се е случило и няма да се случи.

Отпадането на параграф 12 ще даде възможност на обществото да научи какво е присъствието на кадри от филиалите на КГБ и ГРУ (съветското военно разузнаване) в съвременните български разузнавателни служби.

И ако присъствието на кадри, школувани в Москва, които в предишните две десетилетия, а и сега, се окаже  внушително на ниво ръководни постове в НРС и служба „Военна информация”, тогава трябва да си зададем въпроса: Случило ли се е изобщо някога през прехода промяната (кадрова) в тези две служби?

Неотдавна в България гостува проф. Ханс-Йорк Гайгер, човекът разформировал – ЩАЗИ и го запитах каква беше успешната формула за справяне с наследството на източногерманската Държавна сигурност. Обяснението му беше просто: недопуснахме нито един офицер от ЩАЗИ да продължи работа в специалните служби на Германия, защото не може, тези хора, които са работили против народа си след промените да работят за тяхната сигурност.

Отпадането на параграф 12 е не само най-радикалното решение през последните години в процеса на прекъсване на зависимостите от комунистическото минало, но то е придружено с най-сериозното разширяване на приложението на закона за досиетата, което депутатите гласуваха във вторник.

По този начин ГЕРБ прави четвърта важна и последователна стъпка в утвърждаването на една държавна политика за скъсване на връзките с тоталитарното наследство и неговите зависимости, която през годините на прехода винаги е била конюнктурна, непоследователна или изобщо е отсъствала.

Тази стъпка идва след отказа на правителството на ГЕРБ да назначава за посланици агенти на ДС, нещо което не направи дори правителството на ОДС в периода 1997-2001 г. Втората важна крачка е предаването на архивите на ДС (над 1 млн. архивни единици) от страна на сегашното ръководство на МВР на комисията по досиетата, които бяха здраво стискани от министрите на вътрешните работи (Румен Петков и Михаил Миков) в тройната коалиция. И третата бе даването на втори мандат на комисията по досиетата без партията на Борисов да се изкуши да вкарва свои политически представители в нея. Вместо това гласува доверие на онези членове от първия мандат, които с работата си направиха публично достояние имената на над 6100 агенти на репресивния апарат на БКП.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов