|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Атаката срещу сайта ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 04 Януари 2013 12:05


alt

На 1 януари 2013 г. недоброжелатели атакуваха сайта desebg.com с цел да блокират достъпа до съдържанието му и да злепоставят адреса, подменяйки го с препратки към сайтове с порнографско съдържание.

Подготовката за атаката съвпада с Новогодишния празник. Когато нормалните хора празнуват с близки и приятели настъпването на Новата година, други, с опит в конспирациите, са се занимавали със саботажа на сайта.

Атаката имаше краткотрайно действие и на практика не успя. Тя не компрометира сайта, а поръчителите на атаката срещу него. Тези хора най-просто ги определям като противници на отварянето на досиетата и желанието на обществото да скъса с комунистическото минало и влиянието му върху съвременна България.

Няма друго обяснение за причината сайтът да бъде блокиран, защото съдържанието на desebg.com е специализирано. Основан преди две години той е единствената интернет платформа, която концентрира на едно място проблемите, свързани с тайните комунистически служби и бившия комунистически режим.

За това кратко време той се утвърди като един от малкото сайтове, които публикуват онлайн документи за и от Държавна сигурност, като по този начин дава възможност на читателите сами да правят своите заключения и изводи за дейността и ролята на репресивния апарат на БКП.

.


За двете години от съществуването на сайта на него вече има над 1000 публикации (списвам го всеки божи ден без Рождество Христово и Великден). На него може да се намерят актуални информации за дейността на комисията по досиетата и анализи и коментари за процесите, свързани с отварянето на архивите на Държавна сигурност и прекъсване на зависимостите от комунистическия режим.

Естествено е, че последователното и всекидневно излагане на всички тези документи, информации и материали не се нрави на хора, свързани с предишния режим и ДС. И това е така, защото всеки един документ, информация и материал от архивите разбива митовете, които комунистическата държава е изграждала с десетилетия. Като нейни поддръжници тези лица продължават да заблуждават и манипулират обществото за същността на комунистическия режим за репресивния характер на апарата, с който БКП поддържа властта и страха в хората.

Честно казано очаквах много по-рано да се направи подобен опит за блокиране на сайта. Опитът, който съм натрупал през 23-те години в журналистическата професия, ми подсказва, че винаги има конкретна причина за подобни действия.

Според компютърните специалисти, отстранили проблема с блокирането на сайта, нерегламентираното проникване в него е извършено преди месец и половина, което е около средата на ноември 2012 г. По това време сайтът стартира, а и към момента поддържа две силни теми, които получиха широк отзвук и бяха цитирани от други медии.


Разследването за кражбата на Паисиевата история

Първата е разследването за кражбата на "История славянобългарска" от Държавна сигурност, което вече излезе и в книга. С него беше разрушен още един мит на ДС. Убеден съм, че публикуването на документите за операция "МАРАТОН" лиши ключови хора от възможността оттук нататък да продължават манипулациите на обществото за мотивите за кражбата и за нейното авторство.

Не трябва да се забравя и факта, че разплитането на тази тайна стана възможно благодарение на досиетата на двама митрополити - Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил, вербувани от ДС през втората половина на 70-те години за внедряване в манастира "Зограф". Още една причина да се смята, че след смъртта на патриарх Максим кръгът около избрания наместник-председател на БПЦ митрополит Кирил и вероятен кандидат за нов патриарх по никакъв начин не биха желали да се припомня агентурното му минало и доказателствата за неговата дейност като агент на Държавна сигурност.


Важно е читателите да знаят и една важна подробност, която се случи в края на октомври след стартирането на разследването. Тиражен седмичник, който с мое съгласие препечатваше разследвания от desebg.com, спря публикуването точно на разследването за операция „МАРАТОН” без предупреждение и обяснение. Пример, който подсказва какво влияние има лобито на ДС, когато трябва да се минимизират последиците от едно обективно и независимо журналистическо проучване на архивите на Държавна сигурност.


Промените в закона за досиета и параграф 12

Втората важна тема е свързана с най-радикалните изменения в закона за досиетата. В средата на ноември 2012 г., когато вече се е работило за проникването в сайта, от desebg.com в българските медии стартира информацията за предложените от ГЕРБ важни промени в закона за досиетата. Тази новина беше препечатана от онлайн изданието на в. „24 часа”. Сайтът беше единственият, който публикува изявлението та вицепремиера и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, направено пред близо 20 журналисти в кулоарите на парламента, че той би подкрепил отпадането на параграф 12 от закона за досиетата – забраняващ огласяването на кадрите на ДС в двете съвременни разузнавателни служби на България. Въпрос, по който година по-рано депутатите в ГЕРБ гласуваха в парламента „въздържал се”.

На desebg.com последваха множество публикации за важността и необходимостта от предлаганите законодателни промени. В. „24 часа” препечата коментара ми "Осветяването на филиалите на КГБ и ГРУ", в който се аргументирах за смисъла от отхвърлянето на параграф 12.

Не е далеч мисълта, че вероятно тези разкрития и активност по промените в закона за досиетата, са подтикнали противниците на отварянето на досиетата да предприемат атаката към сайта.

Освен, че е подла и непочтена, защото поръчителите й нямат доблест и смелост да застанат на открито, атаката показва, че те не са научили нищо ново освен да използват старите си конспиративни методи. Че не се стремят да градят, а могат само да разрешават.

Атаката е и удар срещу свободата на словото в България, защото с нея бе направен опит да се спре достъпа до сайт, трибуна на един журналист и място за читатели, които смятат че истината за комунистическото миналото трябва да се знае от обществото.

Коментарите, които приятелите на desebg.com, публикуваха в страницата на сайта във „Фейсбук”  за атака срещу сайта, са показателни:

Yvan Svetan: А, сега „скептиците” какво ще кажат, няма ли я вече никаква дс.... Нали има едни тъпанари, които се правят на много интересни, дрънкащи тази идиотщина!?!?! Докато държавоподобието е овладяно тотално от дс?!?!? Много интересно, защо и на мен ми налагат забрани, да не мога да ползвам свободно и социални форуми във ФБ!?!?! Простаци, вече чуя ли, че нямало било дс, може и канчетата да почна да ви набивам!?!?!

Vladimir Donev: Нищо чудно! Така изчезна онлайн версията преди няколко години на сборника, подготвен от Георги Господинов, „Аз живях социализма”, където се разкриваха с личните истории, оценки, свидетелства за милиционерската простотия, злоба, примитивизъм. Както и да се пременят милиционерите – „пременил си Илия пак в тия”.

Jordan Gantchovski: Христо, комунистическо десарските парцали са ударили сайта и се отваря порно, когато отидеш на линка.

Alish Hodzhov: Да, наистина при отварянето на страницата се появяват порно материали – долна комунистическа сган явно ги боли че има хора, които се интересуват от дейността на техния бивш комунистически престъпен режим!

Lubo Lubo: Тук има пръст някой, който не долюбва desebg.com!!! Извергите си останаха недокоснати!!! И пак мърсуват, както винаги са го правели!!! Що за хора са това? Каква съвест имат? Как живеят между останалите хора, как гледат децата си в очите?

Благодаря на всички читатели и приятели, които се обадиха и писаха за проблема и бяха солидарни с мен в този момент.

Благодаря на фирмата, чиито хостинг услуги ползвам, както и на администратора на сайта (умишлено се въздържам да спомена имената им) за бързата и професионална намеса.

Както каза един приятел опита за хакване на сайта е един вид атестация за неговата значимост и за работата ми като журналист и изследовател на архивите на ДС. Тази атака няма да ме спре или разколебае. Продължавам напред.


Христо Христов


 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов