|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сайтът desebg.com стана на две години ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Януари 2013 18:01

alt

 


Скъпи читатели,

На този ден точно преди две години публикувах първия материал, своето кредо "Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма" на все още никому неизвестния сайт с адрес desebg.com. Така 24 януари се превърна в дата, на която отбелязвам рождения ден на сайта.

През януари 2011 г. стартирах този личен проект с мисълта, че темата за Държавна сигурност и проблемите, свързани с наследството на комунистическото минало, трябва да бъдат систематизирани и представяни на едно място, което с натрупване на времето да се превърне в лесен и достъпен масив.

Основен двигател на проекта беше желанието ми да изложа в модерен информационен източник, каквото е едно онлайн издание, своето знание за системата на Държавна сигурност, комунистическата държава, както и различни събития и процеси, свързани с обществения дебат и преосмислянето на комунистическото минало. Не на последно място да бъдат представени и опитите и успешните политиките за скъсване със зависимостите от комунистическия режим.

Помогна ми 23-годишният опит на журналист и изследването на архивите. Сили ми даваше мисълта, че това е важна кауза за мнозина, които дори и 20 години след промените продължават търсят отговори на много въпроси.

Две години след старта на проекта съм повече от убеден, че българското общество има нужда от осветяване на тайните зависимости от досиетата, от научаване на истината за управлението на БКП и дейността и ролята на тайните комунистически служби.

Както напоследък се шегувам пред приятели толкова много събития – от началото на прехода към демокрация и до случилото се през последната седмица – ме карат да мисля, че ДС изобщо не е за музей, каквато идея лансира преди време председателят на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов. Потвърждение на това откривам и в много от вашите коментари в сайта и в страницата му във „Фейсбук”, с които вие отличавате различните метастази на репресивната машина на комунистическия режим.

Годишнината от създаването на сайта е повод да се обърна към вас, неговите читатели, и да ви благодаря за доверието! Защото какво би бил един автор без своите читатели и доверието, което му дават те.

Успешното развитието на desebg.com ми дава вяра и още по-голям стимул да продължа напред. Само бегъл поглед от статистиката, която ви представям (виж по-горе графиката „Развитие на сайта desebg.com 2011-2012 г.) дава представа, че през миналата година уникалните посещения в него са се увеличили почти при пъти в сравнение с предходната 2011 г. Малко над два пъти се е увеличил и броят на прочетените статии. За журналист, който сам организира публикациите, отразява събития, работи всекидневно с архивите, това развитие е изключително важно. То е постигнато с много труд, лишения и без нито една стотинка реклама.

За тези две години сайтът се утвърди като единственото специализирано онлайн издание, в което мога да бъдат открити всекидневни публикации за ДС и неговия агентурен апарат, за процесите за декомунизацията, лустрацията, отварянето на архивите, за паметта за миналото и дейността на комисията по досиетата.

За по-новите читатели на сайта ще поясня, че освен основател, съм и основен списващ сайта. За илюстрация на всекидневната ми работа ще се обърна отново към статистиката: през 2011 г. съм публикувал общо 555 материали, а през 2012 г. – 467, тоест най-малко по една публикация на ден, включително събота и неделя.

Сайтът се утвърди като независим, професионален и обективен информационен източник и през 2012 г. е многократно цитиран от различни други медии и интернет издания.

Той е един от малкото, в който може да намерите онлайн досиета на различни фигури от политическия и обществен живот. Сред бях бих отличил досието на президента (2002-2012) Георги Първанов, досиетата на повечето действащи към обявяването им през декември 2010 г. посланици. В момента продължавам публикуването на части поради големия обем материали (1850 страници) досието на доскорошния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Сайтът е и единственият, в който може да проследите всичките решения на комисията по досиетата, да прочетете анализи или коментари на обобщената информация от тях. Всяка неделя в електронната библиотека на сайта представям по една книга, свързана с тематиката на сайта. През 2012 г. на сайтът беше публикувано и разкритието за кражбата на „История славянобългарска” от ДС, разследване, което се превърна в новина и многократно цитирано, а преди месец беше издадено в книга от изд. „Сиела”.

Интересът към desebg.com не е само от читатели в България, а и извън нея. Средно между 15 и 20 процента дневно посетителите на сайта са от чужбина. До ноември 2012 г. посетителите от САЩ държаха първо място, но през последните два месеца те бяха изместени от читателите в Германия. Следват Великобритания и Белгия. Напоследък засилен интерес се отчита от Турция. Интерес към сайта е регистриран в близо 50 държави от цял свят и на всички континенти, с изключение на Антарктида.

В България сайтът е най-четен в следните 10 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Разград, Шумен.

През февруари 2012 г. създадох и страницата на desebg.com във „Фейсбук”. До края на миналата година тя беше подкрепена от 1200 читатели. Подкрепата на сайта чрез социалната мрежа се увеличава всекидневно. Сред групата на сайта във „Фейсбук” има немалко хора, преживели комунизма, но също така и много млади хора, което е показателно и смятам за изключително важно.

По ирония на съдбата вторият рожден ден на сайта съвпадна с приемането на първо четене от парламента на устройствения закон за управление на системата за защитата на на националната сигурност. Това е първият устройствен законодателен акт за дейността на съвременните специални служби, които са все наследници на комунистическите тайни структури на ДС и разузнавателните органи на БНА, и които 23 години след 10 ноември 1989 г. функционират безконтролно. Съвпадение, което приемам за добър знак.

Тук е мястото да благодаря на хората, без чиято подкрепа сайтът нямаше да е същият. Това са:

Депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), който подкрепя сайта трета поредна година, Красен Станчев, незабравимият Дими Паница, Касим Дал, Юлия Берберян. Тук може да прочетете техните послания.

Благодаря и на всички онези читатели от и извън България, които с доброволни дарения се превърнаха в донори и подпомогнаха поддържането на сайта.

Благодаря на журналиста Мартин Г. Иванов, който преведе редица материали за архивите в Германия и дейността на ЩАЗИ през миналата година.

Благодаря на колегите Константин Вачков, Мария Попова, Слави Славов и Красимир Юскеселиев, които ми помагат с техническата поддръжка, графиките, видео и снимковия материал.

Благодаря на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев, които и през 2011 г., и през 2012 г. приеха да участват в различни инициативи на сайта.

През тази година амбицията ми е да публикувам повече материали, интервюта, анализи, както и да ви представям актуална информация за отварянето на досиетата и проучването на архивите, дейността на комисията по досиетата, на различни инициативи, свързани с паметта и комунистическото минало.
Интересът към сайта, подкрепата и доверието, която ми давате, скъпи приятели, ме окуражава и задължава да продължа започнатото.

 

Христо Христов

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов