|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Чалга ли? Не, наглостта им няма край ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 11 Април 2013 23:22

alt

 „Само болни хора се интересуват от досиета и Държавна сигурност”. Годината е 2008 г., а думите са на тогавашния министър-председател Сергей Станишев и лидер на БСП, след като две години по-рано самата негова партия гласува закон за достъп до документите на ДС и разузнавателните служби на БНА и разкриването на техните агенти във властта и обществото.

Преди това, през 2006 г. Станишев казва нещо друго по повод решението на тройната коалиция (принудена от обществения натиск) да се приеме закон за досиетата: „Обществото има право да знае кой кой е”.

Е, след като официално българите, а и демокрациите по света разбраха, че президентът Георги Първанов е агент, а след това започна първото в историята на прехода системно огласяване на сътрудниците във властта, левицата установи, че е допуснала стратегическа грешка и не може да се скрие зад комисията по досиетата, която реши не да участва в политическата конюнктура, а да спазва закона. Станишев също го разбра.

„Темата за принадлежност към бившата Държавна сигурност е част от чалгата на прехода”. Годината е 2013 г., а думите са на настоящия служебен премиер Марин Райков. Поводът да ги каже е обявяването на един от назначените от него зам.-министри за агент на ДС в кабинета.

 Учудващо,  но мисленето и на Станишев, и на Райков е сходно, въпреки, че единият се води ляв политик, а другия десен. Как така двамата намират един език за една и съща толкова непривлекателна тема?

Учудването е само на пръв поглед. Никой не може да избере мястото и страната, в което да се роди, нито родителите си, но трябва да се отбележи, че единият е син на член на ЦК на БКП, а другият син на дипломат по времето на комунистическия режим. С това искам само да подчертая факта, че и двамата не са от репресирани семейства, не са преследвани от ДС и агентите й, напротив – семействата им са служили на политиката, провеждана от БКП.

Не знаят какво е това да бъдат изселвани, да имат близки и роднини, вкарвани или убивани в лагери, да имат забрана да напускат Народна република България, да не им се разрешава да следват там където поискат, да бъдат преследвани като наследници на „бивши хора” (има такова определение в ДС към една огромна категория хора, свързана с елита на България преди 9 септември 1944 г.) и т.н.


Леви-десни след промените

След промените единият избира да продължи с лявата идея, а другият хваща дясната. Станишев се издига до лидер на партия, наследила БКП, а Райков влиза в политика и властта с дясното правителството на Обединените демократични сили с премиер Иван Костов през 1997 г. като зам.-министър на външните работи. И двамата очевидно нямат памет за комунистическите репресии, защото нито са ги преживели, нито имат основание да ги помнят. Но и двамата се сблъскват с проблем. Станишев през 2006 е принуден да подкрепи (през зъби) закон за досиетата, а Райков през 2013 г., когато трябва да продължи една политика, започнала през 2010 г. за недопускане на агенти в правителството (при скандала с досиетата на дипломатите Борисов се освободи от министър Божидар Димитров и зам.-министър Павлин Димитров, единствените в кабинета му с досиета).

Но досиетата са бумеранг, историята го показва. Станишев наскоро се сблъска с това, което през 2008 г. отхвърли. Наложи му се  да се разграничава от ДС, като видя какво е да ти скроят компромат с досие. Изминалите 24 години от прехода показват, че досиетата винаги се връщат към онзи, който не гледа на тях сериозно или се заиграва конюнктурно с тях. Нищо чудно по тази причина един ден и Марин Райков да говори с друг тон за досиета и агенти.

Но ако Станишевото говорене за досиетата е нормално, то за десния Марин Райков, станал дипломат при дясно управление и назначен за служебен премиер от дясно определил се президент, подобно поведение като сегашното е меко казано неприемливо.

Не може да казваш, че досиетата и ДС „не са ми темата”, когато си бил във властта и правителството, предприело първото огласяване на сътрудниците на Държавна сигурност през 1997 г. и си бил част от мнозинството, приело Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (2000).

Не може да казваш, че тази тема не е централна, когато са ти поверили властта в криза след обществени протести и недоволство, от непрозрачността  в управлението. Още повече, когато се иска осветяване на сектора енергетиката, където назначаваш човек точно с непрозрачно минало.


Двете възможни позиции и... третата – оправданието

Не може да се изправиш пред медиите и да твърдиш, че ти е неудобно да говориш за принадлежност към ДС на агент в кабинета ти, когато в Германия и Полша и сега лустрацията е действащ принцип (в Чехия въпросът е решен още през 1993 г.).

Но, ако си силен, принципен и носиш отговорност, може да кажеш:

1. Допуснах грешка. Не съм се възползвал от предварителната проверка, която по закон имам право да извърша и ще освободя зам.-министъра, защото е въпрос на принцип. Но не и да се оправдаваш с „чалгата на прехода”.
2. Или: Да, зам.-министър Божан Стоянов има агентурна принадлежност, но за мен той е важен специалист, за който поемам лична отговорност и моля обществото в случая да ме разбере. Но не и да говориш, че нямало достатъчно автентични доказателства в архивите, че човекът нищо не бил писал. Защото не може „десният” агент да е добър, а „левият” като „ГОЦЕ” да е лош, макар и в неговото досие да няма нищо от него. Подобно разделение не съществува. Каза го най-добре Конституционният съд и то единодушно през пролетта на 2012 г., когато отхвърли опита на един друг „син” посланик (Стоян Сталев) да доказва пред най-висшата инстанция, че не е бил агент, защото в досието му нямало нищо от него.

За съжаление не видяхме заемането на едната от тези две позиции. Чухме оправдание, трактовки на документи и прехвърляне на отговорност върху комисията, която си изпълнява стриктно закона (даже случаят показва, че тя не допуска компромис).


Обидно за хората от „чалга” клуба на досиетата

Твърдението на Марин Райков за „чалгата на прехода” е не само неприемливо, но е и обидно за всички хора и фамилиите им преживели репресии, които не искат по никакъв начин да виждат агенти на ДС във властта, но 24 години след падането на Берлинската стена наглостта им няма край.

Без да се усети с изявлението си Марин Райков вкара в „чалга” клуба на досиетата следните хора, общности и институции, които гледат на този въпрос сериозно за разлика от него:

  • Репресираните от комунизма и ДС хора и техните фамилии;
  • Бившите си „сини” колеги от СДС , които първи отвориха досиетата;
  • 40-то Народно събрание, в което и управляващи, и опозиция приеха закона за обявяването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА;
  • Комисията по досиетата, която е независимия държавен орган за изпълнението на тази политика;
  • Предишният кабинет, който спря назначаването на посланици с досиета;
  • президентът Росен Плевнелиев, който го назначи, и който споделя политиката за недопускане на сътрудниците на ДС във властта (с 2 прецедента);
  • журналисти, общественици и неправителствени организации, които се бориха за приемането на закона за досиетата и следят за неговото изпълнение;
  • всички нормални граждани, които смятат, че сътрудниците на ДС нямат работа на ръководни постове във властта.

Случаят е показателен, че някои хора (дали не заради дългия им престой зад граница) изглежда са пропуснали основни поуки от прехода. Едната ще я резюмирам с казаното от политолога Иван Кръстев: „Преходът ще свърши с отварянето на досиетата”.

Е, щом през 2013 г. още се отварят досиета на зам.-министри, а и вероятно и скоро на депутати, означава, че не сме си извоювали истинската демокрация. Означава, че някои упорито се опитват „чалгата” да продължи, а други не правят нищо тя да спре.

 

Коментари 

 
0 #6 svetlan 2013-04-14 20:47
"този на измамниците от соц. миналото".-Светльо

Драги Сетльо,налaга се да направим малка,но съществена корекция на мисълта ти. "Социалистическо минало" не е имало никога в България и не само тук,но и в Съветския Съюз дори. Защото "социализъм" не е имало,значи не може да има и "социалистическо минало".А социализъм не е имало,защото той не беше построен,а не беше построен,защото комунистите не реализираха "принципа на социализма"-от всекиго според способностите-всекиму според труда.Това е техен "принцип",който остана неизпълнен.Корекцията я правим с дълбокото убеждение,когат о един ден "младите поколонеия" отворят "белите страници от историята",да не останат в заблуждение.И да търсят в справочниците нещо ,което не го е имало.Моля за разбиране...
 
 
0 #5 svetlan 2013-04-14 18:31
Декомунизация се върши срещу комунистите и техните атрибути.Но никой не обяснява на хората къде са комунистите и с какво се занимават.(И дали комунистите се противопоставят на декомунизацията .) Хем има декомунизация,х ем никой не пише за комунистите.Декомунизацията е процес и би трябвало да има орган,организац ия,комитет или комисия по "декомунизация".Навремето комунистите си имах съответни органи по комунизирането на страната и си свършиха работата. Българската традиция на фалшификация и измама продължава и в бъдещето. Вече е време да се основе и "Комисия по демагогията".
Има декомунизация,а няма никакъв контакт с комунистите,ник ой не ги пита нищо,никой не се интересува дали те са доволни от нея и дали имат някакви претенции.И дали някой "декомунизатор" не е нарушил правата на някой комунист,всичко се случва, всеки може да сбърка.(Само комунистите не грешат,затова,к огато комунизираха страната,те проведоха това много бързо и перфектно.Комунизираха я за броени дни и месеци,а "декомунизацията " трае четвърт век и не й се вижда края).

Впрочем кой "декомунизира" Република България. Може всеки да е ,но сред декомунизаторит е няма антикомунисти.Което довежда до предположението ,че "декомунизацията " се осъществява от самите комунисти. Резултатите няма да бъдат отчетени както не се отчете през 1990г.изпълнението на последната петилетка от строителството на комунизма. Просто комунистите бързаха да върнат капитализма и забравиха за своите Конгресни обещания.Забравиха за преизпълнение на петилетката ,за ударници,герои на социалистически я труд и всякакви комунистически олигоферении...А кой не забравя....?

И още една странност при българската "декомунизация".Няма план,няма мерки за декомунизация,н яма и ръководител по "декомунизация"... Уж има "декомунизация",но няма ръководно тяло и ръководител.
Някой извади досиета на бивши агети на ДС и всички вкупом възкликанат-ето я декомунизацията ,тя продължава успешно,да чакаме следващото досие...Да,ама ваденето на досиета може да трае и двайсет години,чак дотогава ли ще се радваме на този процес на декомунизацията . А много от нас ,дето ядохме плодовете на комунизацията няма да ни има....дано "младите поколения" в чието име съществува този сайт да доживеят до края на "декомунизацията ".

Засега много хора се заблуждават,че отварянето на някои архиви на комунистите е "акт на декомунизация".Нищо подобно...
 
 
0 #4 svetlan 2013-04-13 19:11
Но пък доказвате нещо много важно,а имено,че Г-н Райков си е комунист-сaмо комунист може да определи така този процес-"чалга на прехода".
А мотото на Г-н Кръстев просто е неяврно. Декомунизация ще има,само ако се премахне комунизма,комун истическата пропаганда,кому нистическите и съветско-окупационните символи. Дори всички досиета да се отворят,дори и тези на ПГУ,това с нищо не помага за декомунизиаране то на държавата.
 
 
0 #3 svetlan 2013-04-13 19:02
"Защото не може „десният” агент да е добър, а „левият” като „ГОЦЕ” да е лош,"-Христо Христов

Това вече е детинщина,въпре ки,че ползвате кавички. Ако сега някои бивши агенти са комунисти,или некомунисти,да речем "леваци" ,или "десняци",навремето ,когато са били агенти не е имало подобна дисекция.Но както и да е,давайте напред с комунистческата фразеология и после се чудете,защо декомунизацията не върви.Ами как да върви с "леви" и "десни" идеи и отнесени думи-"сини","зелени","червени" и пр. А все още никой не дал дефиниция нито на "лявата",нито на "дясната" идея.Нито на "комунистическат а",впрочем.
 
 
0 #2 svetlan 2013-04-13 18:54
"Леви-десни след промените

След промените единият избира да продължи с лявата идея, а другият хваща дясната."-Христо Христов


Уважеми Г-н Христов,изразяв айки съгласие с по-голямата част от анализа Ви,нашата група изразява остро несъгласие с горната Ви мисъл. Тя е изфабрикувана от комунистическат а пропаганда много след Десети. И Вие сте един от най-ревностните й ползватели.Имаше комунисти,а срещу тях се надигнахме антикомунистите . Никой по време на митингите на СДС не говореше за "лява идея",нито за "дясна".Вие постояно говорите за декомунизация-прав сте,но тази декомунизация не се осъществява с някакви идеи,"нито лява",нито "дясна".Декомунизацията е дело само на антикомунисти и антикомунизъм. Същото е като при главобола,всеки ,когото го боли главата, взема лекарства против главобол. И не ползва никакви идеи.Комунизма е нещо обективно,страш но,силно,той не може да бъде събрен с идеи,дори "най-дясната идея" да имаме.Вие сте интервюирал много хора и написал безброй книги,статии,оч ерци и др. Кой антикомунист говори за "леви" и "десни" идеи. Къде виждате подобни идеи у Георги Заркин,Георги Марков,Димитър Инкьов,Петър Семерджиев,Влад имир Костов и мн. др. Или те не знаят какво е комунизъм и как да се борим срещу него.Направо е озадачаващ този Ваш подход.
Представяте Г-н Станишев като син на високопоставен комунист,добре, прав сте,а нима Райко Николов не беше високопоставен комунист???? Вие го наричате просто "дипломат по времето на комунистическия режим". Но да си дипломат по време на комунистическия режим,това означава да си много голям комунист,дори "по-способен" от член на ЦК на БКП. Г-н Станишев е член на БСП,значи е "социслист"(комунист всъшност-б.н.). Откъде накъде ще го наричате "ляв".Той си е просто социалист-комунист. Може да развива разни идеи,дори и "леви",или "десни",но ние не бива да се подвеждаме по комунистическат а мимикрия.Какво излиза,комунист ите изоставиха "комунистическат а идея",сега изосставят и 'социалистическа та' и в момента са с "леви" идеи. Ами кой истински човек би им повярвал. Утре ще измслят нещо друго,впрочем те вече измислиха-щели да се борят за някакъв "ляв радикализъм".Дано поне него не счетете за меродавен.
Отново Ви препоръчваме,не ползвайте новокомунистиче скат а пропаганда на този сериозен сайт.Да,той е Ваш,но не му отива да е носител на комунистически манипулации.
 
 
0 #1 isvetlio 2013-04-13 12:31
Споделям мнението Ви, г-н Христов! Очевидно е и за незрящия, че тези двамата са от един лагер -този на измамниците от соц. миналото. Дано да не ги виждаме в управлението в следващите години. Липсва им каквато и да е морална яснота, а Вас Ви прозовавам да не спирате да ги изобличавате.

Преходът няма да свърши, по мое мнение, докато тези комунистически издънки не освободят администрацията и политиката от присъствието си!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов