|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Български евродепутати излязоха с призив за защита на журналиста Христо Христов и семейството му ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 24 Април 2013 13:41

alt
Шестима български депутати в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) разпространиха днес призив в подкрепа на разследващия журналист Христо Христов, основател на специализирания сайт desebg.com и в защита на неговото семейство, след отправената към тях анонимна смъртна заплаха и закана за саморазправа.

Призивът е със следното съдържание:

„Във връзка със заплахата със саморазправа и смърт към журналиста Христо Христов, пряко свързана с разкритията му за дейността на бившата Държавна сигурност, изразяваме позиция в подкрепа на журналистическата му работа и осъждаме опитите за посегателство срещу свободата на словото.

Призоваваме органите на МВР и прокуратурата да защитят журналиста и неговото семейство от всякакви посегателства към тях, като разкрият източника на заплахите.

Ние, като граждани и български представители в Европейския парламент, сме непримирими към всякакви заплахи срещу свободата на словото.

Прозрачността е съюзник на гражданското общество в отстояването и упражняването на неговите права!”

Призивът е подписан от евродепутатите Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ), Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), Преслав Борисов (ЕНП/ГЕРБ), Надежда Нейнски (ЕНП/Синя коалиция) и Светослав Малинов (ЕНП/Синя коалиция).

Това е поредната публична подкрепа, която разследващият журналист получава. Вчера в София група общественици също излезе с призив към компетентните органи да разкрият кой стои зад серията заплахи, на които Христов и семейството му са обект от началото на годината.

Самият журналист благодари на всички журналисти, които са отразили заплахата и на хората, които го подкрепят. Той обаче обяви на сайта desebg.com, че е отклонил всички покани от страна на медиите за участия по този проблем, защото е подал сигнал до съответните компетентни органи и желае те да могат да работят по случая без излишно медийно преекспониране. В същото време разследващият журналист не е спрял нито публикациите на сайта, нито публичните си изяви по теми, по които всекидневно пише в desebg.com.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов