|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Алекс Алексиев: Кабинетът Орешарски работи за руснаците ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Юни 2013 12:57

alt
Сайтът desebg.com препечатва интервю с Алекс Алексиев, председател на Център за Балкански и Черноморски изследвания в София, дадено за агенция „Фокус”. В него експертът анализира вътрешната и външнополитическата перспектива пред управлението на БСП и ДПС, подкрепяни от "Атака", а също така коментира протестите в България, Турция и Гърция.

Алексиев е бивш научен сътрудник в института „Хъдсън” във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Роден е през 1941 г. в България. Син е на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев. Алекс Алексиев e съветник на премиер Филип Димитров (1991-1992).

Заглавието на интервюто е на сайта. Оригиналното е „Българското правителство е в безизходица и е направило огромна грешка, която ще му струва властта”.

 


Фокус: Г-н Алексиев, как ще коментирате протестите на Балканите в Гърция, Турция и България, които съвпаднаха по едно и също време, макар и по различни поводи?

Алекс Алексиев: – Те са от различно естество, въпреки че стават по едно и също време. В Гърция протестите са поради това, че властите съкращават хора, които са свикнали да работят в едно държавно предприятие, където обикновено има от 5 до 10 пъти повече служители, отколкото са необходими да се върши бизнес, ако това бяха частни компании. Понеже правителството не може да ги издържа, те стачкуват и протестират заради това, че като че ли държавата трябва да ги издържа вовеки веков. Това няма да стане, защото на Гърция са й наложени от Европейския съюз и от Международния валутен фонд и прочие строги икономии и просто не могат да издържат подобни предприятия. Така че - техните протести са без никакво основание.

В Турция е точно обратното. В Турция, ислямизмът на Ердоган, управляващата Партия на справедливостта и развитието – AKP и неговите хора показа истинската си същност. Това е много тревожно. В Турция протестират предимно млади хора, които нямат нищо общо, политически, идеологически дори етнически. Те знаят, че техните права като хора постепенно изчезват и това е причината за тези протести, които започнаха с малко хора, зелени, в Гези парк, и се превърнаха в по-големи по величина протести поради абсолютната арогантност на Ердоган, който показа истински ислямистки образ. Ердоган започна да ги обвинява че били мародери, били чуждестранни агенти, днес каза, че водачът на Републиканската партия - главната опозиционна партия се е държал като глава на терористична организация, което в една дори полудемократична държава, е абсолютно непозволимо. В Турция протестите имат голям резон и всички се събуждат заради това, че утре може да изчезнат свободите, на които са свикнали.

От друга гледна точка това, което прави Ердоган, доказва на всеки, който гледа от чужбина, че не е никакъв демократ, а е истински арогантен ислямист. Това, което се опитва да прокарва, като забрана на хората да се целуват, да се държат за ръце, да пият бира, е началото на прокарването на Шериата, който е абсолютно недопустим, и е в пълен разрез с общоприетите права на човека и на нормалните нрави в модерния свят.


Фокус: Той обвини Щатите, че стоят зад протестите…

Алекс Алексиев: – Да, той обвини САЩ и не само, винаги подобни хора, които са полудиктатори и с такъв манталитет, търсят изкупителни жертви отвън; винаги обвиняват някой друг и не гледат това, което сами правят. Турция си вкара огромен автогол. Ако погледнете икономическото развитие на Турция, което беше доста силно 2010-2011 година, в момента растежът падна до 2,2 %. За да може Турция да се развива, трябва да получава някъде около 200 милиарда на година от чужбина, които идваха под формата на т.нар. горещи пари. Те идват, за да получават по-голяма лихва, защото лихвите в Турция бяха по-високи. Но това е за съвсем кратък срок и в момента, в който спрат да идват, или започнат да се оттеглят тези пари, Турция изведнъж започва да се оказва в много тежко положение. Имат много голям дефицит на стокообмена, имат и други системни проблеми в икономиката, така че изглеждат силни икономически, но фактически са доста уязвими.

При положение, че имат едно икономическо развитие от 2 - 2,5 %, а инфлацията вече е към 7 %, ако само две години това продължи, народът изведнъж ще почувства обедняването. В чужбина, в Европейския съюз и в Америка, вече се вижда, че този човек не е никакъв истински демократ, а напротив - един диктатор, който цели един като че ли връщането на един религиозен фашизъм и Шериат. Това няма да мине, тъй като половината от Турция, която е светската, образованата, западно настроената, вече го смята за голяма пречка за тяхното развитие.


Фокус: Като какъв го смята в държавите, където има голям процент турско население, както е в България?

Алекс Алексиев: – Проблемът в България, както и в другите държави с голям процент турско население е, че една от основните политики на Турция, т.нар. неоосманизъм, казва, че турците трябва да спечелят влияние в тези държави, в които са имали навремето, като Отоманска империя. Това значи - подклаждане на ислямизма. Как става това? Тяхната дирекция за религиозни проблеми - Диамет, която преди години се занимаваше с това да предотвратява навлизането на ислямизма в държави, в които имаше турци, като Германия, Белгия, Франция и прочие, сега има 5 пъти по-голям бюджет, и се занимава точно с обратното - с насаждането на ислямизъм в държави около Турция, както и в България. Това е един много остър проблем, за нас, и не само за нас. Това е свързано с вътрешнополитическите ни проблеми. Откакто ДПС и Доган застанаха зад тези ислямисти в Пазарджик - това е някакъв завой към ислямизма, който е много опасен за нас и за нашата сигурност. Доган съвсем официално застана зад имамите в Пазарджик, без да изчака да види дали държавата има сведения за дейността им. Това е фактически намеса в съдебната практика, което е нeдопустимо.


Фокус: Как ще коментирате протестите в България? Хубаво или лошо е да имаме протести в България?

Алекс Алексиев: – Изключително интересни са. Аз пристигнах във вторник, и веднага отидох пред Министерски съвет, за да видя с очите си какво става. Направи ми впечатление, че това са много сериозни протести, и хората са много различни от тези, които правеха протестите срещу високите цени на електроенергията през зимата. От тези, които бяха около мен, около 80% бяха млади хора, които не са били политически въвлечени досега. Имаше и такива, по-възрастни, но те са малък процент. Аз говорих с няколко души около мен по пътя до Орлов мост. Това, което ги обединява е, че смятат, че това правителство, с тези действия, които са абсолютно безцеремонни и изненадващо глупави, просто се подиграва с тяхното достойнство като хора. Да се назначи някакъв човек, който мнозинството счита за мафиот, като глава на ДАНС, е такъв жест, който за мен е трудно обясним. Имах по-високо мнение за Станишев, мислех, че е по-интелигентен, но се оказа, че не е така. Факт е, че протестиращите са до такава степен мотивирани, че аз не вярвам, че тези протести в скоро време ще спрат.

От гледна точка на правителството - то е в такава безизходица, и е направило огромна грешка, която ще му коства властта. Аз просто не разбирам - как това правителство може да се запази и да е на власт, при положение, че неговата подкрепа така и така е минимална. То се държи на власт поради подкрепата на ДПС и „Атака”, две формации, които според мен са креатури на БКП и на руските й господари.

Това правителство просто се е подиграло с достойнството на хората като смята, че те са някакви овце, които приемат всичко.

Има и положителен вариант, в който тази подигравка с достойнството на хората ще доведе до нови избори, в които и БСП, ДПС и „Атака” ще понесат тежко поражение. Аз се надявам, че междувременно ще се появи силна дясна партия, десни елементи, които най-малкото ще са коректив на ГЕРБ в бъдещото правителство. Това е един шанс за България. Затова колкото и да е неприятно в момента да виждаме, че държавата ни се управлява от хора, които са политически арогантни и въобще не ги интересуват такива хубави слова като „демокрация” и пр., може би в крайна сметка ще излезе „всяко зло за добро”. Поне – аз се надявам.


Фокус: Не веднъж сме коментирали руските олигархични интереси на Балканите, как те се вписват в тази ситуация на нестабилност?

Алекс Алексиев: – Вписват се много добре, защото това правителство, което е в момента (колко ще остане – не знам) работи за руснаците. В самото начало още те казаха, че ще поставят въпроса за „Белене”; веднага обявиха, че няма да махат мораториума за шистовия газ. Това са точно руските позиции. В момента най-важната руска позиция е – с всички сили да предотвратят „Набуко-Уест” – тази тръба, която идва от Азербайджан, би трябвало да мине през България - Румъния и да стигне до Австрия. Най-главната цел на Путин в момента е да предотврати това. Ако това стане, „Южен поток” въобще няма да се осъществи и Русия губи кажи-речи почти всичките си позиции в Югоизточна Европа, които в момента са монополни. Това е огромен удар за Путин, защото износът на газ за Югоизточна Европа и монополните позиции в Турция, са не само икономически важни, а са важни и за неговото политическо бъдеще. „Газпром” обхваща голяма част от парите, които отиват при приближени на Путин, и затова – това е една игра, в която руснаците играят „ва банк”.

Те се опитват в момента да шантажират Азербайджан, също се опитват да направят всичко възможно, ако не могат директно да се наложат за „Южен поток”, то поне да премахнат „Набуко-Уест” и затова лобират за ТАП (Трансадриатик пайплан). Както от икономическа, така и от политическа гледна точка, е много важно това да се разбере. При това правителство, просто не може да стане, защото те служат на руските интереси. Затова е важно народът да разбере, че играта е много по-голяма от това с назначаването на някакъв не особено чист човек за председател на ДАНС. Това нашият народ трябва да го разбере.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов