|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Росен Плевнелиев: Още не сме изпратили Държавна сигурност в архива ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 11 Ноември 2013 18:39

alt
„Не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото".

Този коментар направи президентът Росен Плевнелиев ден след навършването на 24 години от 10 ноември 1989 г. Констатацията му за осезаемото присъствие на репресивния апарат на БКП в настоящето на българското общество присъства в изявлението му след днешната среща с председателите на Народното събрание и държавните глави след краха на комунистическия режим.

 На нея не присъстваха президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) и председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков заради "ангажименти", а президентът Жельо Желев (1990-1997) не уважи поканата по лични причини. Неотдавна той призна, че "Държавна сигурност се е върнала на бял кон" във властта.

"Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси. Не е преодоляно усещането за липса на справедливост. Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук. Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа”, посочи още президентът.

Той определи като най-тежки проблеми в страната ниския жизнен стандарт, безработицата и демографската криза.

По думите му "проблемът на проблемите е разделението в нацията". Плевнелиев призова за обединение около продължаването на реформата в съдебната система, медийната свобода и борбата с корупцията, олигархията и монополите.

"Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси. Трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране за позицията на гражданите", смята държавният глава.

Президентът заяви още, че при обединение около националните приоритети е готов да работи и за промяна в конституцията, "ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната ни истински демократична, правова и справедлива държава".

Той призова всички политически сили да загърбят тяснопартийните си интереси в името на бъдещето на нацията и за пореден път каза, че президентството е отворено за дебат с политическите сили за постигане на консенсус по дългосрочните приоритети.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов