|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сайтът desebg.com стана на 5 години ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 24 Януари 2016 15:08

alt
Сайтът desebg.com навърши 5 години. На днешната дата 24 януари през 2011 г. публикувах първата статия на него – „Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма” – посланието, с което стартирах този самостоятелен проект – една страница, чрез която да се запълват белите петна от историята на режима на БКП и ролята и дейността на репресивния ѝ апарат Държавна сигурност.

През изминалите 5 години сайтът се утвърди като един от малкото информационните източници в България, които системно и последователно осветяват периода на комунистическия режим в България и проблемите, свързани с преодоляване на неговото наследство през годините на прехода.

Самият факт, че дори и 26 години след началото на демократичните промени в страната, в която близо половин век преди това Кремъл назначава неотменимо свои послушни наместници от БКП, за да я поддържа в своята тоталитарна комунистическа орбита, все още не сме се освободили от сянката на тоталитарното минало и неговите днешни проекции в политиката, икономиката и ключови обществени сектори, показва необходимостта от такъв сайт.

И неговото съществуване е в полза на обществото, една част от което продължава да е манипулирано заради невежеството и незнанието на истината за режима на комунистическата партия и репресивния ѝ апарат.

Колкото повече публикации, онлайн документи от и за Държавна сигурност се трупат на desebg.com, толкова повече очи се отварят за истинската същност на комунистическото управление и за лицата, свързани с ДС, които през годините на прехода плетят своите мрежи зад кулисите в ущърб на демокрацията и против нея, подхранвайки носталгията към един антихуманен стой, който преди 26 години се срути под собствената си несвобода и икономическа несъстоятелност.


Просветителската мисия на desebg.com

Колкото по-добре осведомени и информирани, толкова по-малко жертви на манипулации и повече активни и отговорни граждани. Сайтът desebg.com ще продължи да просвещава и информира, защото в България не се проведе истинска декомунизация в трите ѝ основни аспекта – лустрация, навременно отваряне на архивите на тоталитарните комунистически служби и изпълнение на решенията на българското Народно събрание и Европейския парламент от 2009 г. за изучаване на комунистическата диктатура в училище по нови планове, програми и учебници.

Като изключим отварянето на досиетата (с 16-годишна закъснение) и огромната дейност, която Комисията по досиетата, извършва от 2007 г. насам (това е истинската причина, поради която тя е постоянно атакувана от лобито на ДС/БСП), другите процеси не само не са осъществени, но и не влизат по никакъв начин сред приоритетите на т. нар. политически елит, дори и при управления, които се определят като дясноцентристки.


И през 2015 г. половин милион уникални посещения

И сега малко статистика. През 2015 г. desebg.com постигна ръст от малко над 500 000 уникални посещения за цялата година (виж графиката по-горе). По този начин се отразява всекидневния ми труд и списване на сайта. От коментарите на  читателите оставям с впечатлението, че някои от тях имат погрешната представа, че сайтът се списва от редакция или екип от журналисти. Истината е, че през всички изминали 5 години desebg.com се поддържа и списва от един единствен човек, тоест от мен.

Това прави този половин милион уникални посещения за изминалата 2015 г. особено ценен, тъй като е отражение на моята упорита и всекидневна работа. Още повече, че сайтът не използва платена реклама за своето популяризиране.

През 2015 г. сайтът се обогати с близо 460 статии и вече на него се е натрупал сериозен масив от над 2500 публикации, посветени на проблемите, свързани с опитите да преодолеем зависимостите от миналото и бъдещето ни да не се определя от тежкото комунистическо наследство и непокътнатите му паралелни властови структури.


Двоен ръст на подкрепата във „Фейсбук”

През изминалата 2015 г. подкрепата на страницата на desebg.com във „Фейсбук” се увеличи двойно и от близо 7000 последователи в края на 2014 г. в края на декември 2015 г. подкрепата гони 14 000. Социалната мрежа е важен информационен поток, чрез който посланията на сайта достигат до по-широк кръг читатели.


Младите и активните българи – основното ядро читатели

Данните от Гугъл аналитикс показват, че основното ядро на читателите на desebg.com са млади хора и такива, които се намират в активната част от своя живот.  Статистиката показва, че 76% от читателите на сайта са между 17 и 55 години. Това са хората, които всекидневно търсят информация за миналото, четат документите за и от Държавна сигурност, следят разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби от Комисията по досиетата и техните проявления в настоящето.

Все повече хора търсят консултация чрез desebg.com за достъпа до архивите на ДС за себе си или свои близки, както и за лица, разкрити от Комисията по досиетата като сътрудници на тоталитарните служби.


В кои държави се чете desebg.com

Още от 2013 г. сайтът е разпознаваем на петте континента. През 2015 г. се запазва трайно стенденцията от последните две години 80% от читателите да са от България. Най-значими след София са посещенията във Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград и другите областни градове, а също така и в някои по-големи населени места.

Около 20% от читателите от чужбина, като и през 2015 г. най-голям интерес е от САЩ, следван от Германия, Великобритания, Франция, Белгия и други европейски страни.

 

От desebg.com към Регистъра на сътрудниците и...

Най-активните читатели знаят, че от 2014 г. стартирах втори самостоятелен проект – Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com). На него те могат да получат систематизирана информация за дейността, структурата и ръководителите на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА и да се запознават с проучени и анализирани досиета на ключови публични фигури в България.

Съвсем скоро ще зарадвам читателите и с още един проект, посветен изцяло на жертвите на комунизма в България, върху който усилено работих през 2015 г.


Благодарности

Скъпи читатели на desebg.com, използвам петата годишнина на сайта, за да ви благодаря за интереса към темите, които откривате на сайта и предизвикват интереса ви.

Благодаря за персоналната подкрепата на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който подкрепя създаването и поддържането на сайта от самото му начало, като един от малкото политици, които подкрепят и други инициативи за преосмисляне на комунистическото минало.

Благодаря на всички онези читатели от България и чужбина, които подкрепиха сайта с дарения. Жест, който високо ценя и ми помага за поддържането и развитието на desebg.com!

Признателен съм ви!

 

Христо Христов,
Основател и списващ desebg.com 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов