|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: Жестокостта на „народния съд” е насърчавана от Георги Димитров от Москва ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 01 Февруари 2016 07:35

alt
Сайтът desebg.com публикува видео от участието на разследващия журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и  pametbg.com Христо Христов в предаването „Факторът Кошлуков” по Канал 3 (30 януари 2016 г.).

В предаването водещият Емил Кошлуков поставя темите за новия проект на журналистасайта pametbg.com, посветен на жертвите на комунизма и за „народния съд” (на 1 февруари 2016 г. се навършват 71 години от изпълнение на смъртните присъди срещу регентите, министрите, царските съветници и депутатите от 25-то Народно събрание).

Христов посочва, че жестокостта на „народния съд” е зададена от Георги Димитров от Москва в шифрограми на руски език до Трайчо Костов в София, в които е нареждано какво да бъде процентното отношение за смъртните присъди, а също така да не се проявява никаква милост.

За необходимостта от влизането в учебните програми на сериозно изучаване на комунизма, Христов припомни, че българското Народно събрание през 2009 г. е приело решение в подкрепа на декларацията на Европейския парламент за смяна на учебните програми и за паралелно изучаване та тоталитарните режими на ХХ век – фашизма, националсоциализма и комунизма.

„Има политици, които решават проблеми и такива, които не могат да ги решават или не искат. Несериозно е при управление, което се определя като дясноцентристко този въпрос да се решава с граждански и политически петиции”, коментира Христо Христов.

По думите му целта на новия сайт pametbg.com е да покаже истинските жертви на комунистическия режим и в същото време да покаже и престъпленията на БКП – от убийствата без съд и присъда до унищожаването на досиетата на Държавна сигурност през 1990 г.

Журналистът коментира и внесения от БСП в парламента законопроект за закриването на Комисията по досиетата и отмяна на закона за достъп до архива на ДС и разкриване на сътрудниците ѝ. Той припомни, че не друг, а БСП през 2006 г. е участвала в приемането на този закон и в създаването на Комисията, както и факта, че през 2012 г. е подкрепила втори мандат на Комисията.

 

Видео от предаването „Факторът Кошлуков” с участието на Христо Христов на 30 януари 2016 г. | Източник: kanal3.bg.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов