|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Видео: Христо Христов: Има огромна съпротива да се знае истината за комунистическия режим ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 03 Февруари 2016 09:36

alt
„Има огромна съпротива истината за комунистическия режим да се знае, защото политиците се изкушават да има непросветено общество, което по-лесно се управлява и манипулира”. Това заяви разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com, anentibg.com и pametbg.com Христо Христов в предаването на БНТ „Денят започва с култура” (на 1 февруари 2016 г.).

В посветения на Деня за признателност и памет към жертвите на комунизма – 1 февруариразговор в студиото на националната телевизия Христов бе самокритичен към гражданското общество, което по думите е все още слабо, защото не може да зададе дневния ред на политиците, които след като влязат в парламента, забравят своите обещания.

„Народното събрание не изпълва собственото си решение от 2009 г., с което прие да бъдат сменени учебните програми, така че в училище да се изучават паралелно тоталитарните режими на ХХ век – националсоциализма, фашизма и комунизма”, припомни Христов.

Той посочи, че картината в момента е показателнаводи се спор кой да седне на стола на министъра на образование, а изобщо не се говори каква програма и визия ще изпълнява бъдещия министър.

„Образованието не е приоритет на сегашното управление. Нито един министър или ръководство на МОН досега не са взели сериозно отношение по този проблем, а се оправдават с учебния план и програми”, добави още журналистът.

Христов посочи, че сайтовете, които поддържа за сериозно посещавани и хората искат истината за комунизма да се знае. Той дори посочи, че поради многобройните писма на читателите, свързани със стартиралия миналата седмица нов проект pametbg.com, изцяло посветен на жертвите на комунизма, в момента не е състояние да отговори на всичките, които са споделили информация за свои близки, пострадали при режима на БКП.

„Сайтът pametbg.com е посветен на всички жертви на комунизма без значение на тяхната религия, политически възгледи или социален произход”, обясни журналистът и призова хората да продължат да пишат.

Той посочи, че не е истина, че младите хора не се интересуват от миналото, но от учебниците липсват много важни факти за комунизма, като трита тайни фалита на БКП, трите национални предателства на БКП за насилствената македонизация на Пиринския край и двете предложения на васала на Москва Тодор Живков България да стане съветска република.

Липсват факти за престъпното мълчание на режима за аварията в съветската АЕЦ „Чернобил” през 1986 г., когато УБО е осигурявало специална храна на Тодор Живков и комунистическата върхушка, а хората са манифестирали под първомайския дъжд, когато над страната е преминавал ядрения облак от аварията.

В предаването участваха още проф. Ивайло Знеполски, директор на Института за изследване на близкото минало и социологът Любомир Пожарлиев.

 

Видео от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, 1 февруари 2016 г. | Източник: bnt.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов