|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
А когато влизаха в БКП питаха ли дали строят комунизма ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Април 2016 18:43

alt
В петък народният представител от БСП Таско Ерменков заяви от парламентарната трибуна в прав текст, че „в България не е имало комунизъм”.

Изявлението му беше направено при разразилия се скандал по време на парламентарния контрол. Той потърси сметка от министъра на образованието Меглена Кунева за инициатива „Да познаем комунизма”, проведена в столично училище, при която ученичка е направила презентация в клас и е прожектиран филм.

Не можело да има такава инициатива, обясни Ерменков, защото в България нямало комунизъм, беше аргументът му.

Запознатите с историята на комунизма сигурно са оценили изказването му като демонстрация на непознаване на комунистическата идеология и движение.

Аз обаче съм от тези, които не смятат, че хора като Таско Ерменков не познават историята на собствената си партия. Самият той е член на БКП от 1983 г., когато е 28-годишен.

Не вярвам, че когато е влязъл в компартията е попитал, какво ще строи или е поставил под съмнение комунистическото бъдеще. Както и другите редови членове на БКП.

Още повече, че Ерменков произхожда от семейство на комунисти и е идеологически закален – завършил е Московския държавен институт за международни отношения, където също съм убеден, че не е поставил под съмнение пътя на Комунистическата партия на Съветския съюз, следван и от българската компартия.

На всичко отгоре Таско Ерменков е приет за щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване в НРБ, подчинено на съветското ГРУ, б.а.) и работи като такъв до 1992 г., когато е пратен в запас.  

В служебната му партийна характеристика, запазена в личното му кадрово досие, е записано:

„Другарят Ерменков правилно познава и разбира политиката на БКП и активно съдейства за нейното провеждане в живота. Има изграден марксистко-ленински мироглед и отлична идейно-теоретична подготовка. Непоколебимо вярва в идеите на марксизма-ленинизма и твърдо и решително ги прилага в практическата си дейност.”

От горното става ясно, че Таско Ерменков не само е строил комунизма, но и непоколебимо е вярвал в него.

Той и БСП имат съвсем друга цел с предизвикателното си говорене в парламента. А то е, както написа един читател в страницата на desebg.com във Фейсбук – нежеланието на бившите комунисти да се знае истината за престъпленията на тоталитарния режим, изграден от БКП с помощта на Кремъл.

Това е истинската цел на Таскоерменсковото твърдение в парламента. И той не е сам.  От известно време Михаил Михов, лидерът на социалистите, стигнали дъното на последните местни избори, повтаря тезата, че по време на управлението на БКП толкова много е било построено, че нямало да стигнат няколко живота да го боядисаме.

Всъщност през целия преход БСП бяга от дебата за тоталитарните режими на ХХ век. Именно защото в душата още ѝ бие комунистическата идеология.

Удобно не споменава дати като 23 август, когато през 1939 г. СССР и нацистка Германия стават съюзници с пакта Молотов-Рибентроп, чийто таен протокол разделя Европа на зона и поставя началото на Втората световна война.

БСП мълчи за съюза между Сталин и Хитлер, но не се свени да празнува 9 септември. Даже като се върна на власт през 2013 г. тогавашният лидер на социалистите Сергей Станишев (с българско гражданство от 1996 г.) публично заяви, че управлението се нуждае от заряда на 9-ти септември.

„Заряд”, запален с окупацията на България от съветската армия. 4Заряд”, родил терор, убийства без съд и присъда, а сетне и политическо „правосъдие”, лагери и затвори за политически противници и всеки един другомислещ, дори за тези в собствената им партия, секция на Коминтерна от 1919 г. до 1943 г.

По тази причина бившите комунисти, които пребоядисаха набързо името на партията си през 1990 г., ще продължат да разчитат на късата памет и ще се опитват да манипулират обществото.

А колкото до това, че БКП не успя да построи комунизма, с който залъгва четири десетилетия масите, е отделен въпрос.

След 1989 г. всъщност разбрахме, че комунизмът е бил построен, но само за висшата комунистическа върхушка начело с Живков (първият комунист – милионер в НРБ) и неговата фамилия.

Комунизъм на т. нар. правоимащи, за чийто жилища, храна, транспорт, облекло, пътувания по света, западни коли, почивки по вили и ловни стопанства и всички останали прищевки се е грижило всемогъщото Управление за безопасност и охрана – Пето управление на ДС, благодарение на милиони държавни средства, осигурявани от труда на сведените до поданици на „народната република” българи.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов