|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: БСП бяга от дебат за тоталитарните режими, защото комунизмът се нарежда до фашизма и нацизма ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 24 Април 2016 07:13

alt

БСП бяга от дебат за тоталитарните режими на ХХ век като дявол от тамян, защото комунизмът се нарежда до тоталитарни режими като фашизма и нацизма.

Това заяви разследващият журналист Христо Христов в предаването „Минало (не)свършено” по Би Ай Телевизия. В четвъртък (21 април 2016 г.) той гостува на водещия Евгений Михайлов. Двамата коментираха проблема с неадекватното изучаване на тоталитарния комунистически режим в училище и други въпроси, свързани с преодоляване на зависимостите от тоталитарното комунистическо минало и грешки по време на прехода към демокрация.

„Няма безплатно здравеопазване и други такива неща при комунизма, както твърдят днес от БСП, защото при краха на режима на БКП бяха завещани 11 млрд. долара външен дълг и 26 млрд. лева вътрешен дълг”, посочи разследващият журналист.

Той беше категоричен, че такива факти, като трите тайни фалита на БКП (1960 г., 1977 г. и 1987 г.), трябва да намерят място в новите учебници по история.

Христов посочи и причината бившите комунисти днес да бъдат толкова нагли и да се опитват да спират различни процеси като отварянето на досиетата.

„Основната причина днес да сме свидетели на тази наглост е, че в България не беше извършена декомунизация и не беше приложена лустрацията”, посочи той.

Първа част от предаването | Източник: bitelevision.com.

 

По думите му историческият момент това да се случи е периода 1997-2001 г., но тогава управляващите Обединени демократични сили (ОДС) не са изпълнили предизборните си обещания.

„Тогава не само не беше подкрепена лустрацията, но СДС я отхвърли”, каза журналистът, припомняйки факта, че през 1998 г. СДС не подкрепи единствения цялостен Закон за лустрация, внесен в парламента от Народен съюз, коалиционен партньор на СДС в ОДС.

„Фигури като Иван Костов, премиер и лидер на СДС и Петър Стояновпрезидент също не подкрепиха тогава лустрацията. И ние от гражданското общество носим отговорност, защото тогава не оказахме необходимия натиск това да се случи”, добави Христов.

По тази причина той посочи, че днес управляващите се нуждаят от обективна критика, защото по отношение на проблемите, свързани с тоталитарното минало, повтарят грешки на СДС от 1997 г.

 

Втора част от предаването | Източник: bitelevision.com.

 

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов