|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Свеждаш партията до 7000 гласа в регион и си готов да те инсталират за лидер на БСП ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 30 Ноември 2021 17:53

alt

 

Политиката в България не спира да произвежда от големи по-големи абсурди, като човек все си мисли, че това е дъното, но скоро се убеждава, че упражняващите се на политическия терен могат да предложат повече.

След последните парламентарни избори и пълното фиаско на БСП лидерът им Корнелия Нинова беше принудена да обяви, че подава оставка, но две седмици след събитията е ясно, че тя се готви да води люта битка за председателки пост в партията, наследила БКП.

Веднага задкулисието предприе мощна медийна кампания в лансирането и публичното утвърждаване на кандидата за лидер – младият социалист Крум Зарков – лице, в чиято политическата биография стои една голяма нула.

Същото това лице, което не е направило абсолютно нищо съществено в политиката, дори не изчака да „изсъхне мастилото“ във вестниците, дето се казва, и започна да обикаля като цветарка медиите, за да обяснява, че бил готов да се кандидатира за лидер на соцпартията, защото „БСП може много повече“.


С група ченгета от ДС крояхме планове да измъчваме…

Спомняте ли си как това момче „влезе“ в политиката? То не може, а и не бива да се забравя.

През март 2017 г., броени дни преди парламентарните избори Корнелия Нинова гостува в Нова телевизия в представяне на политическите лидери.

Минути след началото на разговора с нея камерата показа младеж, който седна до нея, очевидно закъснял за предаването. Водещият пита Нинова кого е довела в студиото. И младежът „цъфнал“ до уши в неадекватна усмивка, втрещи публиката:

„Крум Зарков се казвам. Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо.”

Просташката шега, беше схваната като проява на чувство за хумор от страна на Корнелия Нинова, която също толкова неадекватно като младият социалист не само избухна в бурен смях, но и го одобри за казаното с потупване по рамото и дори му благодари!

Е, после на Зарков му се наложи да се извинява за нелепицата си, след като от една от организациите на репресираните от комунистическия режим го заплашиха със съд.

Нинова пък загуби изборите, които смяташе за спечелени (тогава тя сгафи и с израза, че „демокрацията ни отне много“), а след тях влезе в дълга серия от загубени вотове.


Откъде Зарков знае за мъченията в ДС?

Откъде ли роденият през 1982 г. Крум Зарков е чувал за мъченията на Държавна сигурност (през 1991 г., когато ДС официално представа да съществува той е една 9-годишен)?

Ами вероятно от семейните разговори, защото дядо му (по майчина линия) е ген. Леонид Кацамунски – щатен служител на Държавна сигурност от 1977 г. с школа в КГБ, който дълго време е работил в следствието на МВР-ДС.

Зарков е известен и с това, че е син на журналистката Ана Заркова, която неотдавна бе включена в инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат като президент, но вече като независим кандидат.

Сега сигурно Корнелия Нинова съжалява за подкрепата, която е дала на Зарков, като едно от „новите лица“ в БСП след избирането ѝ за председател на соцпартията през 2016 г.

Тогава Зарков, завършил Френската гимназия с докторат по международно право в Париж, става известен като най-младият член на Изпълнителното бюро на БСП, издигнат лично от Нинова.

Преди да бъде качен на асансьора за бързо партийно издигане в скромната си политическа биография Зарков се е водил съветник на предишния председател на БСП Михаил Миков.


А Зарков може ли повече от трагичните резултати в Русенско?

Ако следва мотото „БСП може повече“, с което той днес се представя като кандидат за председател на социалистическата партия, Крум Зарков следва да заяви дали той обаче може повече? Защото политическите надпревари, в които той е участвал, са белязани не от възход, а напротив – от регрес.

Откакто го налагат в ръководните органи на БСП на него при всички четири парламентарни избори от 2006 г. насам на него все му е отредено да бъде водач на листата на соцпартията в 19-и МИР Русе. И какви са резултатите от кампаниите, които той е оглавявал в крайдунавския град? С една дума – трагични.

На изборите на 4 април 2021 г. водената от Крум Зарков соцпартия в Русе печели едва 16 682 гласа или 18,8%. Това и отрежда да е трета политическа сила в региона след ИТН и ГЕРБ-СДС. Тогава БСП печели два мандата за 45-то Народно събрание, един от които е за водача на листата Зарков.

На изборите за 46-то Народно събрание през юли тази година БСП в 19 МИР – Русе пада на 11 623 гласа или 15,2%. Взима само 1 мандат за парламента.

Мястото отново е за неизменния водач на русенската листа на БСП Крум Зарков. Той тогава публично се извинява, че не е успял да изведе партията до по-добър резултат и се обръща към русенските социалисти дали да остане в парламента, защото на практика социалистите са загубили един мандат.

Въпреки лошите резултати той остава в парламента, чийто живот е също толкова кратък, колкото и предходното Народно събрание.

Независимо от загубата на БСП в Русе Зарков упорито е наложен за водач на листата и за следващите избори.

На предсрочния парламентарен вот на 14 ноември 2021 г. Крум Зарков убедително води БСП в Русенско към катастрофа.

БСП получава скромните 7 827 гласа или 11%, 1 мандат в 47-я парламент и става четвърта политическа сила в региона след ПП, ГЕРБ-СДС и ИТН.


Новата роля, която подават на Зарков зад кулисите

Този път Зарков не пита русенските социалисти дали да остава в парламента, нито се извинява за резултатите, които категорично показват, че той не може повече от това.

Вместо с това нетърпеливо поема ролята, в която го вкарват политическите инженери зад кулисите – да го налагат в публичното пространство като „правилния“ кандидат за лидерския пост в БСП. Въпреки провала му и въпреки, че нищо не е доказал, още по-малко, че може да е успешен лидер.

Но изглежда аномалиите в българската политика са всъщност част от една парадоксална закономерност. Свеждаш партията до 7000 гласа на регионално ниво и си „готов“ да поемеш лидерското кормило. Поне в БСП така изчисляват кой е успешен и кой не.  
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов