|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БКП може да е „ястреб“ в Чехословакия’ 68, а днес България не може да е солидарна с Украйна?! ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Март 2022 18:40

alt

 

Значи тоталитарният режим на БКП може да е „ястреб“ в Чехословакия’ 68, а днес България не може да сме солидарна с Украйна?!

Така излиза от мнението на поредния бивш член на БКП и бивш агент на Държавна сигурност, които от началото на войната на Путин в Украйна активно дефилират по българските телевизии, предрешени като „дипломати“, „експерти“ по национална сигурност или „политици“ с голям опит.

„По-кротко на войнолюбците, на България не ѝ подхожда ролята на ястреб“, заяви в неделя по БНТ Георги Първанов, президент (2002-2012) на България (в предходните дни по същата телевизия дефилираха кадровите служители на Държавна сигурност Славчо Велков и Велизар Енчев, минали през парламента като депутати от БСП).

За онези с по-къса памет Георги Първанов е бивш член на БКП и историк на работа в Института по история на компартията до 1989 г., агент „ГОЦЕ“ на Първо главно управление на ДС (принадлежност, която дълго време се срамува да си признае), лидер на БСП, обявил се срещу НАТО, архитект на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ), известна с грандиозни корупционни скандали (2005-2009) и неуспял лидер на партията „Алтернатива за българско възраждане“.

Първанов бе партньор на Путин в т. нар. голям шлем („Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и петролопровода „Бургас-Александрополис“), с който преди близо 15 година България трябваше да бъде обвързана с още по-голяма енергийна зависимост от режима на съветския диктатор (нито един от тези руски проекти не бе реализиран, макар „Южен поток“ да бе заменен от „Турски поток“ с изцяло руски газ по времето на Бойко Борисов).

Та сега същия този Първанов „мъдрува“ какво ѝ отива на България и какво не по време на войната на Путин в Украйна.

Нищо, че България е член на НАТО, а такива като него все я дърпат да се държи като неутрална страна, покорно свела главица пред старите господари от Кремъл (ако трябва да се критикува ЕС и Северноатлантическия алианс – тогава ще има вой до небето).

Да, демокрация сме, нека се чуват различни позиции. Само с една уговорка, че мнението на такива бивши комунисти, марксисти-ленинисти и десари, слугували на Кремъл, не струва и пукната пара.

Вари ги, печи ги, те козината си менят, но щом бесове на Кремълските господари се развихрят, веднага надигат глави да засвидетелстват своята вярност към тях. И сега така.

А къде бяха всички тези почитатели на маслиновата клонка за мир през 1968 г., когато при друга „военна операция“ Москва нахлу в Чехословакия, за да я освободи от „контрареволюцията“, смазвайки правото на свободен избор на чехи и словаци, отвратени от тоталитарния комунистически режим?

Тогава без да пита българското общество комунистическото правителство начело с Тодор Живков веднага се „отзовава“ на молбата за „оказване на военна помощ на чехословашкия народ за ликвидиране на заплахата за съществуващия в Чехословакия социалистически строй, създадена от контрареволюционните сили в страната“.

 

alt

 

Пак тогава същото това правителство постановява „НРБ да участва с въоръжени сили съвместно със Съветския съюз и другите страни от Варшавския договор в оказване на помощ на чехословашкия народ в борбата му срещу контрареволюцията“.

Комунистическият режим в София изпраща два полка, които веднага са поставени под съветско командване и след нахлуването в Чехословакия са посрещнати подобаващо от чехите.

През 1990 г. българското Народно събрание се извини на чехи и словаци за това престъпление на комунистическия режим начело с Живков, петнящо България заради безпрекословната подчиненост на Кремъл.

Същото, което днес виждаме да прави Путин в Украйна с още по-голяма настървеност, бруталност и жертви.

Припомням тези факти, защото със сигурно ще дойде време, когато ще се чудим защо не сме в коалицията на демократичните нации, които са направили необходимото в този момент да спрат Путин.

А вместо това по стар навик ще се вайкаме защо, когато украинският народ е имал нужда от солидарност и подкрепа ние сме се гънели с една безгръбначна и страхлива политика, продукт на невъзможността в такива исторически мигове да скъсаме с раболепието към самозабравилите се войнолюбци в Кремъл. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов