|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Когато БКП раздаваше „братски“ военни помощи за милиони на леви режими ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Април 2022 21:50

alt

 

БСП днес заплашва, че докато е в това правителство нито патрон няма да бъде изпратен на Украйна като военна помощ.

За жертвата на уродливия режим на Путин не може да има военна помощ, но за леви терористични режими – може. Сайтът desebg.com припомня как без да се допитва до никой, тайно, предшественичката на БСП – БКП е предоставяла безвъзмездно, т.е. безплатно, военни „помощи“ на куп терористични режими в продължение на близо три десетилетия.

Технологията е следната: в НРБ са пристигали делегации на леви движения предимно от страни от Третия свят и освен за обучение на техни кадри режимът на БКП начело с Тодор Живков е удовлетворявал молбите им за предоставяне на оръжие, боеприпаси и военно оборудване.

Оръжието варира от пистолети, пушки, автомати и картечници до РПГ (ръчна противотанкова граната). А боеприпасите – взривове, гранати, патрони, снаряди и др.

Периодът на отпускане на тайни безвъзмездни военни „помощи“ са последните три десетилетия от съществуването на комунистическия режим, а страните са от Азия, Близкия Изток, Африка и Централна и Латинска Америка, както и на някои леви партии.

Освен това те са подпомагани и с валута, медикаменти, храна, дрехи и обучение на кадри, като въпросните „помощи”, за които българският народ не знае абсолютно нищо, възлизат на милиони долари.

Тези факти станаха известни на обществото след сгромолясването на тоталитарния комунистически режим.

Главна прокуратура образува през 1992 г. следствие за т. нар. братски помощи, по което бяха привлечени като обвиняеми членовете на Секретариата на ЦК на БКП, оглавяван от Тодор Живков, тъй като това е органът, който е одобрявал военните „подаръци“ за левите режими по света.

Решенията на Секретариата на ЦК на БКП са изпращани за изпълнение на МНО и МВР-ДС.

Освен оръжие някои „братски“ на БКП режими са получавали и валута. Тодор Живков признава това пред прокуратурата:

„Когато сме давали сума за подпомагане други комунистически партии в западни страни и от Третия свят това винаги е ставало с решение на ЦК, защото не са били големи сумите по 10 000 – 15 000, 20 000 долара, най-много 50 000 долара. Теглеха се от банката по същия начин и се даваха на ръка. Разписка не е имало. Решението на секретариата е служило за оправдаване на плащането. Каква разписка да има? Дошъл е техният представител нелегално при нас ние разписка ще му даваме! С тази работа също се занимаваше Димитър Станишев.“

Както и за много други престъпления на БКП държавното обвинение така и не успя изправи обвиняемите на подсъдимата скамейка. По делото обаче се разбра кои са въпросните леви партии и режими:

 • Национално-освободителното движение в Алжир;
 • Куба;
 • „Народното движение за освобождение” – Сирия;
 • Република Йемен;
 • Конгоанско национално-освободително движение – Конго;
 • Африкански национален съюз – Зимбабве;
 • Венецуела;
 • Гватемалската партия на труда – Гватемала;
 • Народно движение за освобождение на Ангола;
 • Съюз на африканския народ Зимбабве;
 • Фронт за освобождение на Мозамбик;
 • Лаоската народна партия – Лаос;
 • Ливанската комунистическа партия – Ливан;
 • Ирак;
 • Военна организация „Партизански сили” на Иракската, Йорданската, Сирийската и Ливанката комунистически партии.

Много от тях са „подпомагани” неколкократно през годините със секретни решения на Секретариата на ЦК, ръководен от Живков. „Помощите“ са давани до края на 80-те години на ХХ век, когато в страната има режим на тока и на практика страната е доведена до фалит.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов