|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да забраниш нещо, което не е разрешено или как служебният военен министър счупи тъпометъра ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Август 2022 16:57

alt

 

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов забрани на военнослужещите да пият алкохол и да употребяват наркотици в работно време.

Това става със специална заповед на министъра от петък (19 август 2022 г.), на която бе дадена гласност с публикуването ѝ на сайта на Министерството на отбраната. В нея се посочва, че „всеки, който я наруши ще бъде отстранен“.

Издаването на подобна заповед би било смешно, ако не беше жалко. Защото да забраниш нещо, означава, че до момента на забраната то е било разрешено.

Ако се следва логиката излиза, че до заповедта на министър Стоянов пиенето на алкохол и употребата на наркотици в армията е било разрешено.

А това не е така и всеки го знае. Издаването на такъв акт води до още по-тежки изводи. Например: „Правете си сметка какво става е в българската армия, след като министърът на отбраната е принуден да разпише подобна заповед!“

Заповедта не само е абсурдна, но и показва некомпетентността на министър Стоянов, който доскоро беше главен секретар на президента Румен Радев (именно като такъв Стоянов стана публична фигура, а двамата са стари познати от авиацията).

Всеки военнослужещ, а и тези, които някога са минали през казармата знаят, че алкохолът и наркотиците са абсолютно забранени.

Нещо повече трябва или да си тъп или наистина некомпетентен, за да издаваш такава заповед, след като в действащия Устав за войсковата служба на въоръжените сили на Република България това е изрично посочено.

Справка – чл. 115, ал 1, т. 5 и 6 от Раздел II „Общи задължения на военнослужещите“ на устава. Там е посочено, че „на военнослужещия се забранява:

5. да употребява алкохол в районите на военните формирования и обекти;
6. да притежава, употребява и разпространява наркотични и други
упойващи вещества във военното формирование и извън него.“

Кратко, точно и ясно, както изисква военната служба. Изглежда обаче служебният министър на отбраната Димитър Стоянов я е позабравил от престоя си в президенството. Или просто не познава нормативната база на министерството, което е назначен от президента да ръководи.

Ако пък е знаел, това означава, че с издадената от него заповед просто си прави пиар, за да се покаже колко строг и безкомпромисен е към алкохола и наркотиците. И с това да влезе в новините. Евтин трик, но на някои толкова им стигат силите.

Колкото и абсурдна да е прясно издадената заповед на Димитър Стоянов не е прецедент по българските политически ширини.

През 2001 г. в кабинета на НДСВ Сакскобургготски за министър на вътрешните работи бе избран юристът проф. Георги Петканов, преподавател по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш декан на Философския факултет.

Малко след като влезе във властта Петканов също издаде заповед, с която забрани употребата на алкохол по време на работа в МВР, независимо от факта, че това не е разрешено.

И също както сега при министър Димитър Стоянов ѝ даде гласност. Тогава в Министерството на вътрешните работи служителите се шегуваха, че министерската заповед трябва да започне да се прилага най-напред от самия министър, който беше известен с афинитета си към чашката.

Двадесет години по-късно доживяхме поредната персона, излюпенна под крилото на президента Румен Радев, да се упражнява като „политик“, да забранява нещо в армията, което е забранено много преди него в съответните устави.

Но както е казано – никога не е късно да станеш за резил.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов