|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Истинският Трети март – 105 години от Брест-Литовска България – нашата победа над Русия ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Стойко Стоянов, Faktor.bg   
Петък, 03 Март 2023 16:35

alt

 

Сайтът desebg.com препечатва коментара на главния редактор на Faktor.bg Стойко Стоянов, посветен на 105-годишнина от подписването на Брест-Литовския мирен договор (3 март 1918 г.), между четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя) от една страна, и Русия, от друга страна. Тогава съветска Русия е победена и с договора се слага край на участието ѝ в Първата световна война. Русия губи полските земи, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Украйна, части от Беларус, а също така и области югоизточно от Кавказ – Карс, Ардахан и Батуми, които са върнати на Турция. За тази годишнина държавните мъже в България не казват и дума.

 

И днес България гузно премълча една от най-славните страници в най-новата си история. Навършиха се 105 години от Брест-Литовския мирен договор, който Русия подписва унизена като загубила войната страна.

Първите ни мъже в държавата цял ден словохвалят руските окупатори и измислената Санстефанска България, но нито думичка дори за българската победа над Русия през паметната 1918 година.


40 години след Сан Стефано

през 1918 г., на същата дата 3 март, но в град Брест - Литовск (днес Брест, Беларус) България подписва един друг договор, който и до днес остава неизвестен за огромна част от българския народ и силно подценяван и дори неглижиран от родната историография.

В годините на комунизма пък за него съвсем не се говореше, за да не бъде засегната съветската държава. Осветяването на тази светла дата започна дори късно в годините на демокрация, а историкът Янко Гочев бе един от пионерите за развенчаването на руските митове(виж интервю с историка – ТУК).


За обществото са важни няколко знакови акцента:

Първо договорът от 3 март 1918 г., за разлика от Санстефанския не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е предварителен, а окончателен и след задължителната ратификационна процедура влиза в сила.

С него Първата световна войната на Източния фронт завършва с победа на Германия и нейните съюзници в това число България.

Следващият важен момент, е че на конференцията в Брест - Литовск България участва със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по вина на Русия не е допуснат нито един българин.

И това е неизбежно, защото в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България вече е суверенна държава. Има свой държавен глава с титла „цар“ Фердинанд, признат от всички велики сили през 1909 г. след уреждането на спорните въпроси, свързани с обявяване на независимостта от 22 септември 1908 г.


България има свое правителство, което защитава националните интереси

България има и свое суверенно правителство, оглавено от д-р Васил Радославов, което защитава българските национални интереси и го прави успешно.

Каква е площта на България, когато тя сключва Брест-Литовския договор?

Отговорът на този въпрос е важен, защото десетилетия наред в съзнанието на българина се приема, че Санстефанска България е била „голямата България“ (Велика България). Оказва се, че и това е поредния дълбоко насаден русофилски мит.

Така България от 1917-1918 г. по своята площ се доближава максимално до българското етническо землище, формирано през Възраждането XVIII-XIX век, което се изчислява на 215 000 кв. км.

Тази военновременна България, чиито представители се появяват в Брест-Литовск, за да подпишат мирния договор с победена Русия е ПО-ГОЛЯМА от Санстефанска България!

През 2018 г. на 3-ти март България имаше повод за голям юбилей – 100 години от подписването на договора в Брест-Литовск. Но държавниците ни, заради васалното си отношение към Русия и липса на историческа памет забравиха за истинската си история и честваха 140 години от Сан Стефано?

От тук до следващия 3-ти март този тежък въпрос ще виси 336 дни като примка на българската държавност. Чакат ни позор или слава, но избираме ние! 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов