|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Истината за комунистическите лагери на смъртта трудно си прокарва път към младите ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Д-р Андрей Ковачев, агенция "Фокус"   
Неделя, 26 Март 2023 16:54

alt

 

Сайтът desebg.com публикува коментара на евродепутата Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в групата на ЕНП, пред агенция „Фокус“, направено по повод годишното шествие-поклонение в памет на жертвите на лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч, в което самият той участва.

 

Истината за комунистическите лагери на смъртта много трудно си прокарва своя път към младите поколения на България.

Някак си, като че ли се иска това да бъде забравено, защото било негативно, да не го казваме на младите хора в България.

Обратното е отговорно, обратното трябва да се случи и в една демократична държава трябва обективно да предаваме паметта на младите поколения, за да не стават те лесна жертва на нови спасители или на партии, които се опитват да продължават чрез фалшификацията на историята да аргументират своята амбиция за власт чрез налагане на носталгия по несъществуващи тогава придобивки, които фалшифицират, че ги е имало и хората едва ли не са живеели в някакъв рай.

Наш дълг е както към както към изстрадалите няколко поколения българи, така и към младите поколения на България тази памет, активният прочит на историята да бъде предаван и да не бъде забравян, никога да не се повтаря насилието и терорът в България, Трябва да направим всичко възможно тази памет да се предава по най-обективния начин.

И в сегашната Република Северна Македония, и в България тези сили от миналото, които направиха кариера, направиха живота за себе си и за своите семейства добър, както по времето на Титова Югославия, така и по времето на комунистическа България, те продължават да се опитват да защитават прочита на историята какъвто е бил по времето на титова Югославия или по времето на комунистическа България.

Това трябва да бъде прекратено, защото просто не отговаря на истината. А води и до омраза, до дискриминация, води отново до насилие.

Нашето искане като демократи за предаване на паметта е не са мъст или реванш, а за това никога да не се повтарят ужасите, страденията от миналото.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов