|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Защо Светият Синод продължава да се ослушва за досиетата ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 22 Юни 2012 16:57

Измина половин година от решението на комисията по досиетата, с което бяха публично разкрити агентите на бившата Държавна сигурност в ръководството на Българската православна църква (БПЦ).

Те се оказаха мнозинство в Светия Синод – 11 от общо 15 митрополити са служили на ДС. Тайно, защото тяхната принадлежност стана публично известна 23 години след промените.


Дядо владика, а досиетата?

След огласяването на шокиращо масирано присъствие на сътрудници на репресивния апарат на БКП в ръководството на БПЦ в дебата, провокиран от разкритието, на преден план излезе общественото очакване за някаква реакция от страната на Светия Синод. Тази реакция се простираше от очакването на оставки до публично извинение или в най-лошия случай покаяние пред патриарха. .

В продължение на няколко месеца журналистите задаваха все един и същ въпрос на митрополитите преди всяко заседание на Синода: Ще се произнесете ли за досиетата?

Не последва никаква официална реакция. Журналистите продължаваха да питат. Накрая разгневеният Калиник избухна: „Какви досиета!” и цапардоса репортерката, позволила си да продължава да задава неудобния въпрос. Сле този случай и журналистите спряха да питат кога най-сетне Светия Синод ще се вземе официално отношение по проблема.

 

Всяко чудо за три дни

Ако човек разгледа електронната страница на ръководството на БПЦ ще види, че то се занимава с далеч по-важни неща за него. Такива например са предстоящия гей парад в края на юни или официалното заклеймяване на публицистичното предаване „Вяра и общество” на колегата Горан Благоев по БНТ пред Съвета за електронни медии, чиято критичност към скандала с признаването на архонството никак не се харесва на синодалните старци.

За досиетата – нито ред. Очевидно ръководството на БПЦ заимства старата изпитана тактика на бившата Държавна сигурност, когато има нелицеприятни факти и разкрития, да минимизира пораженията с пълно мълчание. Така е валидна максимата – всяко чудо за три дни. Интересът ще утихне, медиите ще пишат за други скандали и след някой друг месец кой ще си спомня. Такава е логиката, когато онези, които трябва да дадат публичен отговор, не желаят по никакъв начин да го правят.


Ослушване за агентите в епархиите

Светия Синод не само няма намерение да се извини на обществото, но вече се опитва (ако може) да стане деен съучастник в прикриването на агентите на ДС в епархиите.

По силата на закона за досиетата ръководствата на църковните настоятелства в епархиите също подлежат на проверка от комисията по досиетата. В края на май 2012 г. подновеният състав на комисията обяви първия резултат – този във Врачанската епархия. Както desebg.com единствено отбеляза само епархийският митрополит Калиник е предоставил в законния срок данни за лицата, които следва да бъдат проверени.

Тогава председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов обърна внимание, че ръководителите на останалите епархии – тоест митрополитите не са изпратили необходимите данни. В тази връзка той е изпратил напомнително писмо до Светия Синод.

В следващите седмици ще стане ясно дали ръководството на БПЦ бойкотира закона, като не предоставя нужната информация на комисията по досиетата.

С подобен ход Светият Синод няма да постигне нищо друго освен пак да привлече вниманието на медиите и обществото и да си гарантира нов скандал.

Не трябва да се забравя, че сред митрополитите има и такива като дядо Натанаил, който открито се обяви против предоставянето на подобни данни, тъй като, според думите му, те – митрополитите – не били предатели. Само че досиетата, включително и това на Натанаил показват категорично, че тези хора, които нямат морал и срам не само пред миряните, но и пред Бога, в службата си за Държавна сигурност са се занимавали предимно с доноси.

След като научихме официално за агентурното минало на повечето митрополити ние вече знаем каква е причината 23 години БПЦ да мълчи за комунистическите репресии срещу българската нация и духовенството.

Ако агентите на ДС в Светия Синод продължат да саботират процеса на отваряне на досиетата ще разберем, че зависимостите от репресивния апарат на комунистическата партия продължаван да държат в плен ръководството на БПЦ.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов