|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Използването на камерна агентура от Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Агентурен апарат
Написано от Христо Христов   
Вторник, 30 Април 2013 19:49

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна Инструкция за камерната разработка и използването на камерни агенти от следствените органи на МВР. Документът е от 1977 г. и е утвърден от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

Със строго секретната инструкция е установен регламентът, при който Държавна сигурност използва т. нар. камерна разработка по време на следствията. Тя се състои в разработването на лица, които ДС разследва за различни прояви против комунистическия режим.

Разработването им става докато обектите на разработка се намират или в следствения арест или в килия в затвора. Този тип разработки се реализират чрез камерни агенти, които се поставят в обкръжението на разследваното лице. Агентите – камерници се подбират от средите на затворниците.

В някои случаи могат да участват и агенти от агентурния апарат на ДС, като например в случаи, когато е необходимо познанието на чужд език или на оперативни работници.

Камерната разработка може да се провежда и без агентура, а само чрез използването на оперативна техника (за наблюдение и подслушване).

Камерна агентура е използвана активно и в годините преди утвърждаването на инструкцията през 1977 г. Типичен пример са делата срещу политическия емигрант Борис Арсов и журналиста Георги Заркин и двамата убити през 1974 г. и през 1977 г. в Пазарджишкия затвор. През 1974 г., докато е в килия в Софийския затвор, камерници разкриват, че отвлечения от Дания същата година Арсов се опитва да изпрати писмо до датското посолство. През 1973 г. писателят и журналист Георги Заркин, който излежава присъда в Старозагорския затвор, получава втора вътрешна присъда за създаване на нелегална група в самия затвор на базата на показания на камерни агенти.


Документът е публикуван в разширеното издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност, структура и основни документи” (2010).


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов