|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Чествания
Почетени бяха жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Февруари 2024 18:35

alt

 

Родственици на хора, пострадали от тоталитарната диктатура на БКП, граждани, общественици, представители на местната власт и политици се преклониха пред паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим пред Мемориала, издигнат в тяхна чест край НДК в четвъртък – 1 февруари 2024 г.

На този ден преди 79 години са произнесени присъдите на Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на Отечествения фронт, по нареждане на съветския гражданин и депутат Георги Димитров от Москва, за да останат в българската история като най-масовото изпълнение на смъртни присъди.

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим отслужи митрополит Гервасий (от бившия алтернативен синод, б.а.), служещ в храма „На всички български мъченици“ край мемориала, издигнат през 1999 г. в памет на жертвите на комунистическия терор от гражданска инициатива.

продължава>
 
Андрей Ковачев: Поколения българи са лъгани и манипулирани за бруталния комунистически режим, а истината е била забранена ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Февруари 2024 12:37

alt

 

Сайтът desebg.com публикува словото, произнесено от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), произнесено днес, 1 февруари 2024 г., пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК, по време на честването на Деня за почит и признателност към жертвите на комунистическата диктатура.

 

Уважаеми граждани на България,

Скъпи приятели,

Няколко поколения българи живяха под сянката на един брутален комунистически режим, който беляза съдбите на всички нас и има отражение и до ден днешен в живота на нашето общество.

Днес отново е 1-ви февруари, черен ден за нашето Отечество, белязал унищожаването на политическия, военен, академичен и икономически елит на България.

продължава>
 
Ден за почит и признателност пред жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Февруари 2024 08:42

alt

 

На 1 февруари в България официално се отбелязва Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Преди 79 години на този ден са произнесени присъдите на Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на Отечествения фронт, по нареждане на съветския гражданин и депутат Георги Димитров от Москва.


Защо на 1 февруари?

С присъдите от 1 февруари 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Този ден се отбелязва официално в България от 2011 г. насам. Тогава правителството на ГЕРБ утвърди датата по предложение на българския емигрант, журналист и общественик Дими Паница, внесено в Министерския съвет от името на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

продължава>
 
Програма за честването на Деня за почит и признателност към жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 31 Януари 2024 11:06

alt

 

Сайтът desebg.com публикува програмата за отбелязването на Деня за почит и признателност към жертвите на комунистическия режим утре, четвъртък, 1 февруари 2024 г., в София. Събитието ще се състои традиционно пред Мемориала на жертвите на комунистическата диктатура край НДК.


11.00 ч. – Начало на събитието с молитва в памет на жертвите на комунистическия режим от митрополит Гервасий, както и от имам.

11.20 ч. – Откриване на събитието от г-н Величко Велев - тежко репресиран опозиционер и противник на установяването на комунистическия режим в България. Без съд и присъда е изпратен в концлагера Белене през 1951 г. и остава там до неговото закриване. Един от последните живи концлагеристи.

продължава>
 
Андрей Ковачев: На 1 февруари да почетем нашите свидни жертви на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Андрей Ковачев, Фейсбук   
Вторник, 30 Януари 2024 08:52

 

alt

 

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) създаде събитие във Фейсбук (виж линка – ТУК) по повод 1 февруари – Деня на почит и признателност към жертвите на комунистическия режим.

Най-последователният политик в процеса на преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало и последиците от него призова в четвъртък, 1 февруари 2024 г., от 11 часа хората, които знаят за трагичните събития, разиграли се на същата дата през 1945 г., да се съберат пред Мемориала на жертвите на тоталитарния режим на БКП край НДК и да ги почетат.

Тази година се навършват 79 години от произнасянето на смъртните присъди на Първи и Втори върховни състави на „народния съд“, като на смърт са осъдени, 8 царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 г., 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите не подлежат на обжалване, като смъртни са изпълнени веднага.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 71
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов