|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Чествания
Памет и поклон за жертвите на концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 25 Март 2023 15:02

 

alt

 

Младите трябва да знаят и да помнят жестокостите и жертвите в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч, съществувал в годините 1959 – 1962.

Това подчертаха ораторите по време на поклонението на мястото на бившия лагер, което се състоя днес 25 март 2023 г. Тази година в шествието-поклонение се включиха много младежи, дошли от цялата страна, съобщи пресцентъра на община Ловеч.

Шествието до концлагера се организира от 1990 г. насам от местния СДС всяка година с изключение на 2020 г. заради връхлетялата пандемия от коронавирус и наложения локдаун, забраняващ публични мероприятия.

продължава>
 
На 25 март ще е поклонението в памет на жертвите на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Март 2023 19:41

alt

 

На 25 март 2023 г., събота, от 10.30 ч. от сградата на Областната администрация на Ловеч в центъра на града ще започне шествието-поклонение в памет на жертвите на бившия комунистически лагер „Слънчев бряг“, съобщи ловешкият nglas.net.

Традиционно от 1990 г. насам организатор на събитието е местният Съюз на демократичните сили, но в него се включват граждани от цялата страна.

Шествието ще потегли от сградата на областна администрация и ще стигне до каменната кариера на бившия концлагер, която се намира на около 3 км от града.

Там около 11.30 ще се проведе панихида. След нея ще последват изказвания на участници в поклонението, което ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

продължава>
 
Граждани и политици почетоха жертвите на комунистическата диктатура ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 01 Февруари 2023 14:55

alt

 

С панихида, отдаване на почит и поднасяне на венци и цвета граждани и политици почетоха жертвите на комунистическата диктатура пред Мемориала край НДС в столицата.

На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), председателят на 48-ото НС Вежди Рашидов, председателите на на СДС и ДПС Румен Христов и Мустафа Карадайъ председателят на СОС Георги Георгиев, народните представители от ДПС Станислав Анастасов, Ертен Анисова и Небие Кабак, както и множество граждани, предаде агенция БГНЕС.

Председателят на парламента Вежди Рашидов призова никога вече историята да не позволява да се дават невинни жертви, защото всичко това е част от нас и част от мъката, която имаме да носим още дълго със себе си.

продължава>
 
Днес е Ден за почит и признателност пред жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Февруари 2023 08:01

alt

 

На 1 февруари в България официално се отбелязва Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

 

Защо на 1 февруари?

Преди 78 години на този ден са произнесени присъдите на Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на Отечествения фронт, по нареждане на съветския гражданин и депутат Георги Димитров от Москва.

С присъдите от 1 февруари 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

продължава>
 
Непримиримият антикомунист Илия Минев – 23 години от смъртта му ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Януари 2023 15:16

alt

 

Днес, 6 януари 2023 г., се навършват 23 години от смъртта на Илия Минев – правозащитник и политически затворник с най-продължителен престой в затворите по време на комунистическия режим в България.

Както и при други известни антикомунисти и борци за свобода и демокрация по време на тоталитарното комунистическо управление, така и делото на Илия Минев е неизвестно на младите поколения, въпреки че той е пример за непримиримост и несломим дух по време режима на БКП.

Основателят на Независимото дружество за защита на правата на човека (НДЗПЧ) е роден през 1917 г. в Саранбей (днес гр. Септември, б.а.), Пазарджишко, в семейство на заможен земевладелец.

Учи в гимназията в Пазарджик, а след това във Френския католически колеж в Пловдив. После следва в Тулуза, Франция, където завършва инженерната специалност индустриална химия.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 66
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов