|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Усмивките в скулптури на Георги Марков ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Март 2011 10:32

Портрети на писателя Георги Марков събраха най-верните му почитатели в деня на неговата 82-годишнина на 1 март 2011 г.

Изложбата е подредена в Галерия 36 на ул. „Славянска” 40 в столицата. Автор на скулптурите на талантливия творец, убит от Държавна сигурност през септември 1978 г. в Лондон, е художникът Спартак Дерменджиев.  

Пред  Държавна сигурност.com авторът заяви, че решението му да направи скулптури на Георги Марков се е родило спонтанно.

„Това е един вид съпротива срещу усещането, че не живеем 21 години след промените, а преди това. По някакъв начин желаех да споделя това усещане и тогава образът на Георги Марков, неговият живот и съдба изплуваха в съзнанието ми”, сподели Дерменджиев.


Той разказа, че първоначално е разполагал само с няколко снимки на писателя от интернет, но впоследствие се е свързал с фамилията на Марков, откъдето са му предоставили повече фотографии на писателя.

.

 

Така е успял да се задълбочи върху образа и излъчването на автора на „Задочни репортажи за България”, „Жените на Варшава”, „Портретът на моя двойник” и др.

„Впечатли ме най-вече усмивката на Георги Марков и с голямо удоволствие работих именно върху нея. Той е бил изключително лъчезарен и жизнерадостен човек. Това е и парадоксът, как може да бъде погубен такъв ведър и усмихнат човек като него” , допълни художникът. Според него Георги Марков се е превърнал в един от символите  на най-смелите критици на мрачната действителност на комунистическата система.

 

 

 

 

 

 

Коментари 

 
0 #5 ssenzacia 2012-09-15 16:18
Илия Йовков - 23.12.2009 г. 20:37:50
Борис Дерменджиев пише невероятни измислици, ползвайки възможността да се пише анонимно в мрежата, надявайки се по този начин да заблуди общественото мнение.
Но и той ще си намери майстора.
Що се отнася до Спартак Дерменджиев, срещу когото той непрекъснато пише глупости, нещата са ясни - Спартак е утвърден творец, което явно вбесява Борис Дерменджиев.
 
 
+1 #4 Памет 2011-04-30 20:49
А?Спартак Дерменджиев ли точно избра кулптурното министерство на Вежди Рашидов,за да сближава България с Македония?Какво е общото между македонците и Спартак Дерменджиев,кой то беше разобличен като нагъл лъжец и фалшификатор.Документален и безспорен факт.Спартак излъга цялата общественост за последните дни на баща си Крум Дерменджиев и си измисли една съвсем фалшива история,която да тиражира.По съдебен ред установиха че неговата история издиша отвсякъде.После употреби името на Георги Марков за да се прави на жертва на комунизма,въпре ки че самият Спартак е облагодетелства н от комунизма достатъчно добре.Пак повтарям: Спартак Дерменджиев не е жертва на комунизма.Ако всички жертви на комунизма имаха толкова имоти и пари както Спартак има,значи комунизма наистина е бил рай не само за палачите,но и за жертвите му.Сега Спартак казва:"Без граници"?Е да,вярно че за лъжата и измамата няма граници и това ни сближава с македонците ...Ако това е имал предвид Вежди Рашидов,успял е.
 
 
-1 #3 светлин 2011-03-26 22:34
Дамтова е точната диганоза,нашия народ се е развил до ниваото на тълпа-смутена,сбъркан а,уплашена,безр азлична,дегради рана. Както в края на 19-ти век е имало една дузина извисени българи,така и в края на 20-ти. Дори още по-малко. приликата е поразяваща,нито на едните,нито на другите каузата им се сбъдна. Не бива да се строи паметник на Георги Марков. Задължително ще бъде поруган,,пък и неговата борба не стигна до победа. Взеха му живота,взеха му името,взеха му паметта. Не става,нищо не става от тълпа.
 
 
-2 #2 Цвета Трифонова 2011-03-26 20:55
Уникални тематични скулптури, извънредно експресивни и изразителни!Да съживиш усмивката на Георги Марков - това е голяма творческа находка и оригинална художествена идея. Поздравления за скулптора Спартак Дерменджиев Трябва да знае, че той е човекът , който е направил първата крачка към паметника на Георги Марков в София и в България, който ще се появи неминуемо и то в скоро време. Това е впечатляващ личен успех и може би той ще е авторът и на паметника от " мрамор ибронз", предречен от другия автентичен дисидент - физика Стефан Маринов през 1981г.
Ето как един силен творчески тандем като Христо Христов и С. Дерменджиев е в състояние да промени и наложи истината за една от най-трагичните истории на българския 20 век. Поклон пред големите български интелектуалци! Винаги те са умивали очите на инертната тълпа , наричана официално нация.
 
 
0 #1 Mariangela Anastasso 2011-03-17 15:40
:-) :-) :-) Mnogo sum vpechatlena! Mnogo e tochna ideiata!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов