|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Ловеч почетоха жертвите на последния лагер на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 27 Март 2011 12:20

Няколко стотин граждани от цялата страна, политици и представители на различни организации се включиха на 26 март в шествието-поклонение от центъра на Ловеч до трудовия лагер край града, съобщи БНР.

Инициативата е на СДС в памет на убитите в секретния лагер без съд и присъда българи. Негово Високопреосвещенство ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида на каменната кариера, а от името на Съюза на репресираните беше открита паметна плоча.

Владимир Кисьов от софийската организация на СДС подчерта, че никой досега не намери сили да се извини на близките на загиналите и на целия български народ за петното върху нацията ни със съществуването на лагерите по време на комунистическия режим.

Говорителят на синята партия Ваньо Шарков заяви: „Отдаваме почит към паметта на хората, които са отказали да променят начина си на мислене, отказали са да се подчинят на един тоталитарен начин на управление, хора, които са дали живота си затова в България да има един демократичен, а не деспотичен режим”.

. Лагерът край Ловеч, воден в документите на ДС като „Трудовата група”, но станал известен на обществеността под името „Слънчев бряг”, е просъществувал в периода 1959-1962 г. Той е последният лагер на комунизма в НРБ, в който са въдворени над 1500 души, а убитите са 151 души.

Създаден е по устно разпореждане на Тодор Живков и Политбюро на ЦК на БКП през лятото на 1959 г., след като е закрит лагера край Белене. За отговорник на лагера край Ловеч е определен зам.-министър Мирчо Спасов, дясната ръка на Живков във вътрешното министерство.

След като до висшето партийно ръководство достигат сигнали за издевателствата и убийства в лагера, на 24 март 1962 г. специалната комисия на ЦК излиза с доклад, потвърждаващ извращенията, убийствата и произвола в лагера. В резултат на това лагерът е закрит тихомълком (документален филм за лагера вижте тук).

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов