|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресираните почетоха жертвите на атентата в „Света Неделя” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 16 Април 2011 16:08

Съюзът на репресираните почете жертвите на най-кървавия атентат през миналия век – взривяването на църквата „Света Неделя” от функционери на комунистическата партия. В храма днес беше отслужена заупокойна панихида в памет на над 200 души от политическия, военен и обществен елит, загинали при атентата преди 86 години (ранените са над 500).

„До събитията 11 септември това беше най-големият атентат, който е извършван изобщо в цивилизования свят", коментира пред БНР доц. Драго Михалев, заместник-председател на съюза на репресираните.

По думите му датата трябва да се отбелязва и помни, за да не се повторят никога подобни събития, които разделят българското общество. .

Повече за атентата на 16 април 1925 г. може да прочетете и видите в рубриката „Черен календар на комунизма” - месец април.

Сайтът Държавна сигурност.com ви предлага архивни снимки, свързани с атентата, които са публикувани в сайта на Пейо Колев „Изгубената България” (http://www.lostbulgaria.com).

 

 

Коментари 

 
0 #5 Любима Йорданова 2011-04-19 16:56
Отговорността, включително и наказателната отговорност е лична и само лична.
 
 
0 #4 toross 2011-04-19 16:00
И пак се спестяват някои важни факти, дори и в публикуваната снимка: 1. Според обвинителния акт /публикуван във всекидневниците от онова време/ организатор на атентата е Коминтерна чрез военния отдел на комунистическат а партия 2. Абаджиев, Коста Янков и останалите атентатори са финансирани щедро от старозагорския адвокат Марко Фридман, вдъхновител и "спонсор" на това злодеяние; 3. Доставчик на взрива е Асен Агов - крайно ляв земеделец, деец на "единния" фронт и дядо на "десния" депутат Асен Агов.
 
 
0 #3 Любима Йорданова 2011-04-17 16:36
Цялата история около 30-те и 40-те г., както и историята на социализма трябва да се пренапише на базата не на комунистическат а идеология и постулатите й, които единствено бяха призната и можеха да се публикуват по времето на социализма, а на базата на историческите факти.
 
 
+1 #2 Диана 2011-04-17 15:44
Точно така,но за да я помним трябва да я знаем.Официалната наука,в лицето на учените историци(БАН), вече двайсет години мълчи,с изключение на някои ентусиасти.
 
 
0 #1 Любима Йорданова 2011-04-17 14:29
Да помним историята, дори и в най-грозните й страници. Най-кървавият атентат на миналия век, извършен по волята на комунисти с унищожаване на управленския и военния елит на България.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов