|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Поклон в памет на убитите младежи – горяни в Габарево ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Октомври 2017 18:00

alt
С панихида в църковния храм „Свети Св. Вмч. Георги Победоносец” в село Габарево, община Павел баня, Старозагорска област, в неделя (1 октомври 2017 г.) беше почетена паметта на убитите в района младежи – горяни, повечето от които са членове на създадената през пролетта на 1951 г. нелегална Организация на съпротивителното движение в България „Горяни”.

На 1 октомври през последните няколко години в Габарево редовно се отбелязва годишнината от ликвидирането на тази горянска група, определяна от Държавна сигурност като една от най-опасните в страната.

 

alt

 

Горяните са убити с измама, тъй като сред тях ДС успява да внедри агент, който ги поставя в бездействие и се дава възможност на бойна единица на Държавна сигурност да ги изненада и избие.

Това се случва на 1 октомври 1951 г. в землището на село Турия, недалеч от Габарево. Избити са общо 15 горяни на възраст между 19 и 25 години. Труповете им са заровени от ДС в общ гроб.

След края на комунизма започва издирването му. През 1992 г. г. Йордан Маринов, председател на  Общобългарски комитет „Генерал Иван Вълков“ – Казанлък, с помощта на още няколко казанлъчани и жители на Габарево успяват да открият гроба.

 

alt

 

По-късно по препоръка на отец Димитър Амбарев и с разрешение на църквата погребват тленните останки в двора на храма „Свети Св. Вмч. Георги Победоносец”.

През 2014 г. там е издигнат скромен паметник с подкрепата на родствените на горяните и градската организация на ГЕРБ в Казанлък.

Тази неделя родственици на някои от убитите преди 66 години горяни, както и граждани от Казанлък, Сливен, Ямбол и София се събраха в църквата „Свети Св. Вмч. Георги Победоносец”, където местният свещеник отец Венцислав отслужи панихида.

 

alt

 

По-късно бяха произнесени паметни слова през паметника в двора на църквата и поднесени цветя. От София събитието уважиха председателят на Съюза на репресираните „Памет” Лиляна Друмева, както и депутатите от ГЕРБ Спас Гърневски и Антон Тодоров.

Горянското съпротивително движение в България (1945-1956) е първото по рода си в страните от Централна и Източна Европа, попаднали в съветския лагер и най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистически режим в Европа.

 

alt

 

За ликвидирането на горяните комунистическият режим, на челото на който в този период се изреждат Георги Димитров, Вълко Червенков и Тодор Живков, използва не само специално създаден за това отдел в Държавна сигурност, но и структури от милицията, а също така и създава вътрешни войски в нарушение на международни норми, които са хвърлени за унищожаване на българската съпротива срещу тоталитарното комунистическо управление.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов