|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Украйна почете жертвите на Гладомора, организиран от съветския режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 25 Ноември 2017 22:15

alt

Украйна почете днес жертвите на геноцида, извършен в периода 1932-1933 г. от съветския тоталитарен режим, оглавяван от Сталин.

При масовото изтребление на украинците чрез обричането им на умишлено създаден глад с отнемането на зърнените им запаси от болшевиките смъртта си намират милиони (оценките варират от 1,5 млн. до 10 млн. жертви).

„Никога няма да забравим ужасното престъпление на организиралите Голодомор (глад на украински, б.а.)”, заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 85-годишнината от началото на престъпната съветска политика в Съветска Украйна.

 От 1998 г. в Украйна е възприето четвъртата събота на месец ноември да се отбелязва като Ден на възпоменание на жертвите на големия глад.

През 2008 г. Европейският съюз прие, че през 1932-1933 г. в Украйна е извършен геноцид от съветската тоталитарна власт.

Гладоморът е предшестван от обявяването на над 300 000 украинци за кулаци в периода 1930-1931 г. заради отказава на населението да се включи в съветската колективизация.

Над 100 000 души са осъдени на различни срокове затвор или смърт, след като през 1932 г. Москва не получава исканите зърнени доставки.

В Украйна е изпратена специална комисия, оглавявана от Вячеслав Молотов – председател на Съвета на народните комисари (съветското правителство), а на репресивния апарат е наредено да увелича своята „ефективност“. Заповядано е, ако в селата не се открие зърно, да се конфискуват всички налични зеленчуци и всякаква друга храна.

Кремъл въвежда забрана за доставките на стоки и храни за селата, които не са изпълнили квотите за производство на зърно, както и конфискуването на откритото на място зърно и парични средства.

За изпълнението на тези забрани в селата са изпратени специални „ударни бригади“, които конфискува всичкото зърно, включително и това, използвано от селяните за собственото им изхранване, както и заделеното за посев.

Въведена е и забрана за пътуване, а на населените места са организирани въоръжени блокади. Същото важи и за украинската граница, завардена от войски на НКВД.

Тези съветска политика превръща Украйна в невиждан лагер на смъртта, която засяга всеки, независимо от възрастта и пола на украинските граждани. Впоследствие се разбира, че за да оцелеят на някои места дори се е прибягнало до канибализъм.

Русия отказва да признае, че съветският режим е организирал геноцид в Украйна през 1932-1933 г.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. в Донецк, столицата на непризнатата Донецка народна република, бунтовническите власти решиха да премахнат паметника на жертвите на Гладомора и издигнаха портрети на масовия убиец Сталин.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов