|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
1 февруари – Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 30 Януари 2018 14:57

alt
От 11 ч. на 1 февруари 2018 г. ще се проведе официалното възпоменание на жертвите на тоталитарния комунистически режим пред Мемориала край НДК, научи desebg.com от организациите на репресираните от диктатурата на БКП.

 Те са отправили покана към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и към председателите на всички парламентарни групи да присъстват на церемонията.

Президентът Румен Радев миналата година не само не уважи честването, но и го забрави. Пусна кратна информация в профила си във Фейсбук, една след като се появиха информации за поклонението. Тази година на 1 февруари той е в Брюксел.

1 февруари се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърден с решение на правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Това става по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това от политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница.

Идеята за 1-ви февруари е свързана с факта, че на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

През 2012 г. събитието уважи тогавашния президент Росен Плевнелиев, като в церемонията участва и гвардейска рота.

Самият мемориал на жертвите на комунизма край НДК е иницииран от над 100 души – репресирани и близки на загинали, интелектуалци и политици през 1994 г.

Строителните дейности са извършени в периода 1997-1999 г. Средствата за мемориала са дарени от стотици родолюбиви българи. Първите дарители са инж. Цветан Иванчев и поетесата Жени Заимова, а основният спомоществовател е Илия Илиев, политически емигрант в САЩ, чието дарение от 60 000 долара е в памет на родителите му Султана и Богдан Илиеви, преследвани и мъчени от комунистите. Мемориалът е открит на 11 септември 1999 г. с тържествена църковна служба.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов