|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Комунистите не успяха да задушат копнежа на българския народ към свобода ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Февруари 2018 08:38

alt

Сайтът desebg.com публикува обръщението на евродепутата Андрей Ковачев д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), заместник-председател на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и член на Председателството на Европейския Парламент по повод 1 февруари –Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, който България отбелязва днес.


Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

На 1 февруари за осми път в България отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, утвърден с решение на първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов (2011).

Тази трагична дата символично ни връща към най-мрачните страници в новата история на страната ни и ни кара да си спомним за драматичните събития, довели до насилственото установяване на тоталитарния комунистически режим в нашето Отечество след средата на 40-те години на миналия век.

Преди 73 години на този ден с подкрепа отвън въоръженото малцинство обезглавява политическия, държавен и духовен елит на Царство България – един вероломен акт, който обрича българския народ на десетилетия в мъртвата хватка на комунистическата диктатура и по брутален начин прекъсва връзката на страната ни с цивилизована и демократична Европа.

Въпреки тежките репресии и физическите и душевни издевателства срещу всеки инакомислещ, комунистите не успяха да задушат копнежа на българския народ към свобода и днес страната ни отново с гордост заема своето достойно място в семейството на свободните европейски народи.

Затова на днешния ден трябва да си спомним и смирено да отдадем почит и признателност на всички онези страдалци, които са отстоявали демократичните ценности и европейската принадлежност на България дори с цената на живота си. 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов