|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Карловци първи почетоха жертвите на тоталитарния комунистически режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:27

alt
В Карлово българските родолюбци първи почетоха жертвите на комунистическата диктатура, поднасяйки цвета пред паметника, изграден в тяхна чест в града в началото на този век.

Това стана на 31 януари, в навечерието на 1 февруари, когато отбелязваме Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Поводът бе и гостуването на проф. Вили Лилков и разследващия журналист Христо Христов, авторите на една от най-търсените и продавани книги през последните месеци „Бивши хора”.

Те представиха своето документално изследване в Карлово по поканата на общината, а дискусията се проведе в зала „Васил Караиванов” – наименувана на първия карловски кмет след Освобождението, който е първи братовчед на Апостола на свободата Васил Левски и негов сподвижник.

Синът на Васил Караиванов – Стефан Караиванов, завършил право в Сорбоната, е народен представител в 25-го Народно събрание и е един от осъдените на смърт от „народния съд” 67 депутати, които са разстреляли на 1 срещу 2 февруари 1945 г. в София.

Неговите родственици – син и внук – също присъстваха на поклонението пред паметника на жертвите на комунизма, както и оцелели в концлагера „Белене” карловци.

 

alt

 

„Всеки трябва да разкаже за комунизма първо в своето семейство”, заяви по време на дискусията проф. Вили Лилков, според който този разказ в българското общество не се е състоял след падането на комунизма.

По думите му това е особено важно, защото освен унищожаването на българския елит комунистическата партия в България по подобие на КГБ се е опитала и да заличи спомена за българския политически, военен и интелектуален елит.

Той допълни, че книгата „Бивши хора” е посветена на една малко позната за българското общество част от българския елит, а именно индустриалци, фабриканти, търговци, представители на местната власт до 9 септември 1944 г., хора от държавната администрация, адвокати, едни, средни и дребни производители.

Журналистът Христо Христов отбеляза, че няма друга група от обществото, което комунистическият режим да е преследвал, при която репресията от конкретните хора да се прехвърли автоматично върху техните наследници – дъщери и синове.

В дискусията, продължила час и половина, участниците в нея питаха гостите за дейността на „народния съд” (в книгата има подробна информация не само за присъдите на 13-те върховни състави в София, но и за присъдите на областните състави в страната).

 

alt

 

Друг интерес предизвика приетата неотдавна от Министерството на образованието и науката нова програма по история за Х клас, в която за първи по адекватен начин ще се изучава комунистическия режим в училище.

Премиерата в Карлово уважиха репресирани по време на комунистическия режим, кметът на града Емил Кабаиванов, зам.-кметът Антон Минев, Анастасия Чолакова – зам.-председател на Общинския съвет, граждани и общественици.

Книгата „Бивши хора” излезе през месец май 2017 г. и продължава да се радва на сериозен читателски интерес. Преди Карлово двамата автори вече я представиха в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък, Видин, Габрово, Велико Търново и Благоевград.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов