|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът забрави жертвите на комунизма, парламентът – не ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Февруари 2018 13:19

alt
Президентът Румен Радев се изложи, като пропусна и тазгодишното отбелязване на Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари. Той не изпрати нито поздравителен адрес до участниците в поклонението пред Мемориала на жертвите на тоталитарната диктатура край НДК, нито венец или букет цветя.

Тази важна за българската държавност дата, която се отбелязва за седми пореден път, не присъства и по никакъв начин на официалната страница на президенството, както и на профила на държавния глава във Фейсбук (към 13 ч., когато настоящата статия е публикувана).

Миналата година Радев също пропусна 1 февруари, като със закъснение се появи съобщение на профила му в социалната мрежа, едва след като в медиите вече се бяха появили репортажи от събитието.

За сметка на това паметта на жертвите на комунизма беше почетена лично от председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. С този жест тя защити българската държавност и стана първият парламентарен ръководител, който присъства на това събитие от 2011 г. (в предходните години са присъствали президентът Росен Плевнелиев или вицепрезидентът Маргарита Попова).

 

alt

 

„Много е трудно да се говори в този ден. Ние трябва само да сведем глави и да кажем: Простете. Дори и тези, които нямаме нищо общо с това, което се е случило преди 73 години. Ние сме длъжни да бъдем отговорни пред своите деца.”, заяви пред събралото се множество Цвета Караянчева.

Тя не пропусна да отбележи приетата от Министерството на образованието и науката нова учебна програма за Х клав, в която от догодина вече адекватно ще се изучава комунистическия режим.

„Благодаря на министъра [Красимир Вълчев], благодаря на мнозинството в парламента. Важно е децата да знаят, за да не се повтаря никога това, което е било”, добави тя.

„Не можем да чакаме извинение. Няма как да накараш някой да се извини насила. Но ние ще кажем: „простете”. Ние ще кажем: „помним” и ще направим така, че нашите деца да не забравят никога това, което се е случило. Бог да прости жертвите на комунизма”, заключи тя.

Поклонението беше уважено и от кмета на София Йорданка Фандъкова, депутати от ГЕРБ, както и областния управител на Перник Ирена Соколова. А също така и президентът (1997-2002) Петър Стоянов.

 

alt

 

Събитието за първи път присъства лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с група депутати от движението.

Тук бяха и лидерът на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева. За първи път пред Мемориала на жертвите на комунизма цветя поднесоха лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на „Да България” Христо Иванов.

Венец бе поднесен и от групата на евродепутатите на ГЕРБ/ЕНП, а евродепутатът Андрей Ковачев бе изпратил специален поздравителен адрес до участниците (виж го – ТУК).

Цветя поднесе и ръководителят на Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер.

 

alt

 

Лилия Друмева, председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет” определи като справедливо изучаването на тоталитарния режим в училище, което наскоро беше прието от МОН.

Прочувствено слово изнесе и бившият военен летец и политически затворник при комунизма Дянко Марков, който призова младото поколение да продължи делото на ликвидирания от комунистите български елит, който е извел България от трудностите на европейския път още преди 1944 г.

На поклонението присъстваха репресирани от комунистическата диктатура или техни родственици, много граждани, общественици.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов