|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
50 години от най-уродливия символ на комунизма – Берлинската стена ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 13 Август 2011 23:04

На 13 август 2011 г. в деня, в който преди 50 години комунистическото управление на Валтер Улбрихт започва изграждането на Берлинската стена, Германия почете с едноминутно мълчание жертвите на стената на разделението и на комунистическата диктатура в бившата Германска демократична република.

През целия ден националните знамена бяха пуснати в знак на траур, а според водещите политици в страната това е най-тъжният ден в най-новата история на страната.

Възпоменателните тържества се състояха на улица “Бернауерщрасе”, където са мемориалът и постоянната експозиция “Берлинската стена”. Това място най-ярко напомня за един от най-уродливите символи на комунизма в бившия съветски лагер. .

Разделителната линия е по протежение на жилищни сгради, от прозорците на които десетки хора са скачали в опит да преминат на запад в свободния свят. Поради тази причина прозорците и входовете незабавно са зазидани.

Паметта на жертвите беше почетена от бивши и настоящи държавници на Германия, сред които дългогодишният външен министър Ханс-Дитрих Геншер (1974 -1992 г.), спомогнал с Хелмут Кол за обединението на страната, президентът Кристиан Вулф, канцлерът Ангела Меркел, израснала в ГДР, кметът на Берлин Клаус Воверайт.

„За мнозина тази Стена е непонятна. Да не можеш да идеш от Берлин в Берлин и от Германия в Германия”, заяви Геншер. По думите на президента Вулф Берлинската стена е издигната от една диктатура срещу собствения й народ. „Но тя бе и символ на страха точно от този народ”, каза президентът Кристиан Вулф.

Кметът на Берлин Клаус Воверайт заяви, че е отвратен от онези свои сънародници, които изпитват носталгия към стената. Социологическо проучване неотдавна показа, че всеки трети берлинчанин оправдава издигането й.

Воверайт благодари на бившия президент на СССР Михаил Горбачов за приноса му към обединението на Германия.

Воверайт каза още, че „наша обща отговорност е да съхраним спомените живи и да ги предадем на следващото поколение, за да запазим свободата и демокрацията, и за да направим всичко необходимо подобна несправедливост да не се повтори никога повече”.

 

Федералният канцлер Ангела Меркел заяви, че датата 13 август „ни заставя както в Германия, така и в глобален мащаб да се обявяваме твърдо и да подкрепяме свободата, демокрацията, човешките права и човешкото достойнство”.

Тя добави, че голяма част от живота й е  минал под разделението на Германия и мрачната сянка на Берлинската стена. Тези преживявания са оставили дълбок отпечатък както върху нейната лична съдба, така и върху съдбата на милиони германци.

Във възпоменанието участваха и мнозина оцелели при преодоляването на Стената, както и близки на хора, намерили смъртта си на нея.

Официално убитите са най-малко 136 души (виж повече за издигането на стената в рубриката „Черен календар на комунизма” – месец август). Имената на всички обявени убити бяха изчетени през нощта на 13 август в близост до мемориала на жертвите на Стената.

От 2001 г. по дължината, където се е издигала Берлинската стена, минава една от най-хубавите велоалеи на света.

Това е път, който преминава през историята на Берлин. Дължината на Стената е 160 километра и се простира върху т.нар. ивица на смъртта, отделяла Западен Берлин от Източна Германия.

В еуфорията при падането на Берлинската стена по-голямата част от нея е бързо разрушена и предложенията за запазване на части от нея, както и за изграждането на велоалея са били отхвърлени.

"Тези, които забравят миналото, са обречени да го повторят", припомня известната фраза Михаел Крамер, бивш лидер на партията на Зелените и днес евродепутат, който прекара 10 години в усилия да получи одобрение за велопроекта.

В крайна сметка градският съвет в Берлин застана зад него. "Имаше известна доза осъзнаване, че не можеш да изкорениш историята. Те разбраха, че не само туристите питат къде е стената, но и гражданите на Берлин", заяви Крамер пред „Ройтерс”.

Около 10 млн. евро са инвестирани във велоалеята и подобряването й през годините. Около 900 стълба маркират къде се е намирала стената. Те са високи точно 3.6 метра, колкото е била висока тя през 1989 г.

През лятото хиляди колоездачи се движат по Пътя на стената и най вече в отсечката от 43 километра в града, където се е намирала „ивицата на смъртта”.

Хиляди знаци отбелязват ключови места и най-вече къде източногерманци са опитвали да избягат на Запад.

По пътя на стената се намира и паметникът на Петер Фехтер, 18-годишен младеж, работел като зидар в Източна Германия.

През 1962 г. той се опитва да избяга, но е застрелян от охранителите и е оставен да умре пред погледа на мнозина.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов